Dwayne Johnson i Snitch

Roman Waugh hyttar näven mot den amerikanska rättsstaten.


När John Matthews son Jason (Rafi Gavron) grips för innehav med avsikt för distribution finns det ingenting som kan hindra ett långt fängelsestraff enligt det hårda amerikanska reglementet. Men John (Dwayne Johnson) vägrar ändå ge upp och genom en ovanlig deal med den federale åklagaren Keeghan (Susan Sarandon) ges han en chans. För att få sin son fri måste John infiltrera en drogkartell på egen risk, för att i utbyte mot sin son leverera ett av de högsta hönsen.

Snitch är Ric Roman Waugh’s (regi, manus) svar till den amerikanska drogpolicyn som ser till att även förstagångsförbrytare, oavsett vad, döms till långa fängelsestraff. Exemplet i filmen är långsökt men egentligen ett möjlig scenario där privatpersoner offrar sig för att mot information lyckas sänka sina närmastes straff, då strafflindring endast sker genom angiverier. De amerikanska myndigheterna målas upp lika mycket som gangsters som mexikanska drogkarteller och även om det hela känns överdrivet så tycker jag mig finna ett uns av trovärdighet bakom varje underlighet.

Snitch BlurayActionformatet (som är packat med dramatik) är kanske inte riktigt det bästa draget för att få fram budskapet men det fungerar i alla fall så pass att det blir en underhållande och semi-engagerande handling. Tyvärr så slussas alla förutom Dwayne Johnson och hans ofrivillige partner Daniel (Jon Bernthal) åt sidan och handlingen blir aningen endimensionell. Det huvudsakliga intrycket som ges är ilska och desperation och vem bättre än att hantera en sån situation än en motiverad “The Rock”? Möjligen Liam Neeson, men han har ju gjort liknande saker ett par gånger nu…

Struntar du i det politiska och Roman Waughs intentioner med filmen så räcker Snitch ändå till för att slarva bort strax under två timmar valfri kväll. Det är en i övrigt rätt typisk actionrulle som bjuder på både biljakter, skottlossningar och förbrödring. Knappast en film som läggs på minnet men för en titt räcker den gott och väl, speciellt om du gillar Dwayne Johnson och/eller filmer som Faster, Taken, Taken 2 och liknande “fadern mot världen-scenarion”.

INGA KOMMENTARER