dåligt med extramaterial

Filmproducenter – varför så snåla med extramaterial?


Det är förvånansvärt att så många filmproducenter tycks helt ointresserade av att släppa en DVD- eller Blu-rayutgåva tillsammans med hyggligt extramaterial. Det är som om man inte förstår att det finns en fanbase som önskar mer än bara filmen. Eller tror man att all DVD- och Blu-raypublik numera streamar filmerna, lagligt eller olagligt, så att allt extra utöver filmen produceras för döva öron?

Framför allt svenska filmproducenter är extremt slöa på extramaterialsfronten. När väl Snabba Cash (2010-2013) kom i en lyxboxversion (med 4 skivor) fanns det fortfarande inget kommentarspår. Samma sak när det gällde storsäljare som Solsidan (2010-), Män som hatar kvinnor (2009) och Arnfilmerna (2007-2008).

Bo Widerbergs Mannen på TaketMen det finns några få lysande undantag. 2-discversionen av Bo Widerbergs gamla klassiker Mannen på taket (1977) hör till dessa. Här bjuds vi inte bara på en diger och uttömmande dokumentär om Bo Widerberg som regissör, porträttet är dessutom allt annat än artigt. Stefan Jarl säger bland annat Widerberg kunde vara djupt deprimerad ibland och då bara ville prata skvaller. Agneta Elers-Jarleman berättar att Widerberg närdes av konflikter och därför splittrade teamet.

Som om inte det vore nog får vi ett kommentarspår till filmen med Ronny Svensson, Sven Wollter och Stefan Jarl. Ronny Svensson är extremt påläst, vilket gör att han frågar det man själv vill ha svar på som tittare: Hur fick ni allt det där blodet in i rummet? Är det där en uppbyggd scen eller ett riktigt poliskontor? Är han som spelar knarkaren en amatörskådespelare?

Det som förvånar är när den amerikanska TV- och filmindustrin ligger på latsidan. AMC ger i princip inte de europeiska filmköparna något extra när man släpper Mad Men för region 2. Knappt ett enda kommentarspår på någon av de första sex säsongerna är ju närmast en skandal, och många av de dokumentärer som medföljer boxarna har redan publicerats på andra kanaler och fanns därför redan på YouTube för skivsläppet.

Lika svårt är det att begripa att ABC och Paramount kan ge ut ännu en jubileumsbox med Twin Peaks (1990-1992), som har precis samma brister som den förra boxen. Inte heller i denna ingår några regissörskommentarer. För att hitta dessa måste man se till att komma över den första DVD-utgåvan som kom för tio år sedan.

Tack och lov finns det en uppsjö med guldkorn, detta trots att de amerikanska producenterna oftast släpper de bästa DVD- och Blu-rayutgåvorna i just USA. När det hela ska flyttas över till region 2 händer det ofta att mycket av extramaterialet försvinner i rationaliseringen.

Att AMC är snåla när det gäller Mad Men (2007-) är förvånande, eftersom boxarna med Breaking Bad (2008-2013) ger köparen valuta för pengarna. Ja, faktum är att Breaking Bad-utgåvorna blir bättre och bättre för varje säsong. Under de sista tre säsongerna får varje avsnitt kommentarer. Plus också att delar av klipparen Kelly Dixons podcast filmats och ingår i den tredje boxen.

En av de höjdare som jag gottat mig åt under de senaste åren är de olika samlingsboxarna om Alien (1979-1996), här har varje säsong inte bara har ett utan flera olika kommentarspår plus ett stort antal unika dokumentärer. Vi ska heller inte glömma TV-serien Seinfeld (1990-1998), som får anses vara en pionjär när det gäller att ge fansen det där lilla extra i samband med DVD-släppet.

Vuxna Människor DVDNär det gäller svenska utgåvor med fullgott extramaterial är de få. Men två filmer där upphovsmakarna har ansträngt sig för att ge köparna innehållsrika kommentarer är Vuxna människor (1999) och Låt den rätte komma in (2008). Fredrik Lindström och Felix Herngren är mycket pratsamma, informativa och roliga när de berättar om hur scenerna i Vuxna människor vuxit fram. Och precis lika engagerade är Tomas Alfredson och John Ajvide Lindqvist när de pratar om casting, logik med mera i Ajvide Lindqvists vampyrdrama i Stockholm.


DVD och Blu-ray med sensationellt bra extramaterial:

– Alien (box)
– Breaking Bad (box)
– Seinfeld (box)
– Mannen på taket (dubbel DVD)
– Vuxna människor och Låt den rätte komma in (för kommentarspårens skull)

DVD och Blu-ray med överraskande dåligt extramaterial:

– Mad men
– Snabba Cash
– Solsidan
– Woody Allen (samtliga filmer)
– Twin Peaks (den senaste jubileumsboxen)