Smurfarna i 3D

Blå krabater från fantasins Belgien. Smurfarna är tillbaka!


Fast jag vet inte om de någonsin var borta. Det känns så i alla fall. För från det att jag var ett litet barn som diggade de tvådimensionella smurfarna på tv’n i tecknad form så har jag inte sett till dem särskilt mycket förutom i plastversioner på leksaksaffärerna. Nu är det dags för någon form av comeback – och jag tycker att det var en alldeles utmärkt och förträfflig idé!

Den onde och klumpige trollkarlen Gargamel försöker tillsammans med sin intelligentare katt Azrael fortfarande fånga smurfar för att stjäla deras essens. Hans magi är starkare än jag minns den och den här gången är Gargamel en riktig utmanare till Gammelsmurfen och hans 99 smurfvänner/barn. Det hela börjar i smurfbyn i en annan dimension, men genom en rad händelser så förflyttas handlingen till vår värld!

Smurfarna (The smurfs 2011)Ett litet antal smurfar, varav Gammelsmurfen, Klumpsmurfen, Glasögonsmurfen Tuffsmurfen och Smurfina är några tar sig igenom en portal med Gargamel hack i häl. Smurfarna måste nu hitta ett sätt att ta sig tillbaka till sin egen värld, medan de aktar sig för och distraheras av Gargamels blåa magi plus alla nya faror och trevligheter som en annan dimension kan erbjuda.

Det är full fart från första stund och väldigt enkelt att hänge sig åt den roliga berättelsen med de absolut toppklassigt skapta smurfarna!

Blurayutseendet är smått fantastiskt med knivskarp bild och härligt rungande ljud. Det senare hade kunnat användas mer effektivt men för en smurffilm så är det helt klart över förväntan! Smurfarnas animerade väsen är otroligt snygga i allt från rörelser till texturer på deras hud. Varje gång jag ser en smurf i bild så tror jag den är verklig, precis som mina döttrar som nu bestämt sig för att de inte längre vill ha husdjur, de vill ha smurfar!

Filmen i sig är också den en härligt familjär sak med ett fåtal flirtar med den vuxnare publiken som jag personligen tycker var mer osmakliga än roliga, så helhetsintrycket för mig som vuxen förloras lite granna i de något opassande bitarna där ett kvinnoideal skapas för att bara välja en sak. Som tur är finns det bara ett fåtal klagomål på den här punkten och på det stora hela så klarar sig Smurfarna riktigt bra förbi kritikmaskinen.

Smurfarna är fantastiska, välspelade av flera kända namn som Hank Azaria, Katy Perry, Wolfgang Puck, B.J. Novak och Fred Armisen. Även deras mänskliga motspelare gör väl ifrån sig med ett enda undantag i Jayma Mays som spelar Grace Winslow, hon spelar stelt, tycks inte passa in och beter sig onaturligt. Skillnaden syns klart gentemot hennes partner i filmen Patrick (Neil Patrick Harris) som hanterar både Smurfar och skådespelet mycket bättre. Bäst är Hank Azaria som Gargamel – som erbjuder en rolig, dumdristig och fysiskt intressant karaktär som förverkligar den Gargamel som jag föreställt mig på Manhattan i alla fall.

Så överlag har Smurfarna varit en riktig trevlig upplevelse och jag har hunnit med att se filmen flera gånger eftersom den verkligen gått varm sen ankomsten. Mina Gammelsmurfendöttrar fullkomligt älskar smurfarna och det är jag glad för. Les Schtroumpfs har fått en värdig film att fånga ny publik med och jag kan tänka mig att de små plastfigurerna som stått orörda länge i leksaksbutikerna nu kommer börja försvinna en efter en till uppspelta barn. En naturlig utveckling som jag förmodligen kommer delta i, då jag, precis som alla andra barn – alltid älskat smurfarna.

Bara för att avrunda så vill jag nämna extramaterialet som finns till blurayen som jag recenserar. Det är en mängd olika grejer som finns med. Först och främst det vanliga med tabbar, bloopers, bakom filmen, Smurfarnas historia med mera och det är allt väldigt trevligt. Sen så finns det även med något som heter Smurf-o-vision som jag var tvungen att prova på. Ladda ner en app till iPhone eller iPad och synka den med filmen för att interaktivt hänga med i filmen under uppspelningen. Det här fungerade faktiskt väldigt bra och var rätt så roligt att hålla på med, ska sägas att det var svårt att hänga med både i telefonen och på tv’n när det hände saker i båda, så vid en andra titt av filmen är det värt att hålla på. Se filmen i sin helhet första gången. Roligt att det finns mer att hämta och att formatet används till något, även om appen var väldigt stor och det inte var alltför magiskt med dubbelsmurfigheter.

INGA KOMMENTARER