Peter Stormare som detektiv

Vår egna svenska hjälte glänser återigen i Amerika!


Peter Stormare blir döpt i en inomhuspool, han skrattar högt och det lyser av lycka i hans ögon. Landsbygden har aldrig sett en lyckligare polis. Vi befinner oss på landet i USA, någonstans runt Ontario där vetesfälten sträcker sig långa och tempot är allmänt lågt. Walter (Stormare) går i kyrkan och arbetar på, för det mesta sträcker sig hans arbetsuppgifter till någon fortkörningsbot, det är lugnt på landet.

Så en dag så hittas en mördad ung flicka nära ett vattendrag, hennes kropp är svårt tilltygad och sexuelllt våld kan inte uteslutas. Samhället är i chock och det blir Walters uppgift att tillsammans med Washington (Ari Cohen) och Jim (Aaron Poole) undersöka om Walter’s ex (Jill Hennessy) och hennes nye, odräglige man möjligen kan ha varit inblandade i det som skett.

En film med en alldeles vanlig handling alltså, en småstadsberättelse med ett mord, en man i sina bästa år och starka kvinnor i periferin. På det viset är inte det här något speciellt fantastiskt, den håller sig inom ramarna. Däremot cinematografiskt och tempomässigt, makalöst fångande. Samtidigt som tonerna av Bruce Peninsula, en mäktigt stark röst som fyller hela rummet med sina körackompanjerade sånger.

Jag har inte sett en så detaljerad förklaring av en plats sen bröderna Coen spelade in Fargo tror jag. Inte vad jag kan minnas just nu i alla fall. Det är långsamt, stora bilder över det fagra men ack så ledsamt icke-utvecklande småstadslandskapet. En sådan plats som lider av centraliseringen i världen där alla vill bo i städerna och så vidare och så vidare. Det är galant framfört av Ed Gass-Donnelly som både skrivt manus, producerat och regisserat Small town murder songs endast med hjälp på producentbiten. Ett starkt soloarbete.

Med Peter Stormare i huvudrollen blir det allt mer öde och ensligt, tempot går aldrig över styrfart förutom i några smått vildare scener där nävarna flyger i luften, det är dock sparsmakat med den varan också. Komplicerade och något ofullständigt förklarade personliga relationer knuffar berättelsen framåt för Walter lika hårt som vi knuffar tomma kundvagnar medan mordutredningen går någorlunda enklare framåt.

Small town murder songs är ett utmärkt tillfälle att lära känna den Peter Stormare som är allra bäst. I rollen som en vanlig man med lite underligheter för sig, ett vanligt yrke, orättfram, möjligen lite blyg och fast i det evigt tvingande ekorrhjulet. Ackompanjerad av ett upplägg som följer någon form av lista i enlighet med dopet som inleder filmen. Small town murder songs är både en personlig resa och en mordutredning, såsom många andra liknande filmer – men här lite tydligare om än inte uppenbart.

Jag tycker verkligen att den här filmen förtjänar en chans av alla som har ork att titta på filmer där scenerna inte alltid förbereder för nästa enbart. Som jag sagt så är det lågt tempo men för den delen är inte filmen händelselös, tänk lite western, lite Coen och lite amerikansk öde landsbygd så har du en reko uppfattning kring den här. Lite av en chansning om det ska laddas läsk och chips en fredag efter en lång arbetsvecka, för mig blev resultatet helt ok och jag ger filmen en stark trea – förhoppningsvis blir det något liknande för dig.

INGA KOMMENTARER