Slaget om Entebbe Packshot DVD

Dramatisk action, med vikten på dramatik.


Charles Bronson står och poserar på konvolutet framför explosioner och stridsflygplan som om Slaget om Entebbe vore århundradets krigsfilm. Det är det inte.

Entebbe är en flygplats i Uganda där en jumbojet hållandes 257 passagerare mitt i ett gisslandrama landar, under skydd av regenten Idi Amin och iscensatt av Palestinska terrorister. Slaget om är den politiska dragkamp som utspelar sig där det bara finns två val att välja mellan. Antingen riskeras gisslans liv när militären neutraliserar situationen, eller så dansas det efter terroristernas pipa.

Året är 1976 och sommarsolen glänser genom fönstren på flygplanet. En kvinna rör sig framåt mot cockpit och stannar i utrymmet där personalen hämtar kaffe. Hon plockar upp en handgranat ur sin handväska, drar ur sprinten och rör sig tillbaka bakåt i planet. Hon ropar att planet nu är under ny ledning och om passagerarna inte lyssnar till henne och hennes kumpaners instruktioner så förvandlas allt runtomkring dem till bråte som kommer singla ner i havet för att aldrig återfinnas. Ett av de knivigaste gisslandraman som världen hört talas om har precis inletts, där stora delar av världens länder blandas in och det till slut krävs tuffa beslut och felfritt agerande för att lösa konflikten.

Slaget om Entebbe är kanske inte den rafflande krigsfilm eller en högexplosiv action den ser ut att vara, men det är istället ett givande action-drama där många stora skådespelare får visa prov på det de gör bäst. Martin Balsam som given talesperson för gisslan med sitt lugna sätt, Charles Bronson som en stursk militär strateg, Yaphet Kotto i rollen som den karikatyrliknande Idi Amin som framställs på gränsen till galenskap och Sylvia Sidney i en mindre roll, trettio år in i en karriär som såg sin början i det tidiga 30-talet och Peter Finch som olyckligt nog avled följande år och gjorde sin sista större insats här.

Alltså, inte en film för den actiontörstande men för den som inte har något emot dramatik ett bra val. Det är intensivt att tänka sig in i hur situationen som den utspelade sig på plats när det hela skedde, däremot så tycker jag inte att Irvin Kershners regi tar oss tillräckligt nära personerna i filmen, det är aningen distansierat och mer av ett dokument, eller en redovisning än den stora dramatiska händelse det skulle kunna vara. Dock så är Slaget om Entebbe en sevärd film. Mycket för skådespelet som är klanderfritt, främst så rekommenderar jag filmen för Peter Finch, Martin Balsam och Yaphet Kotto, där den sistnämnda verkligen glänser. Bronson som affischnamn känns inte helt rätt, även om han också gör bra ifrån sig – han är helt enkelt inte med i bild tillräckligt mycket.

INGA KOMMENTARER