Skyline

Långdragen, dålig men ändå förförisk.


Efter att ett gäng vänner firat en födelsedag väcks de av att solen skiner ovanligt starkt och blått i horisonten. När de tittar ut så ser de att det inte alls är solen utan ett gigantisk rymdskepp som lyser och i dess ljus så sugs människor upp, i tusentals. En obarmhärtig ras utomjordingar har kommit på besök och de ringde inte ens innan – så nu gäller det att antingen slå på kaffet och hoppas på nåd, eller kämpa och försöka stoppa invasionen!

Skyline BlurayMed b-listekändisen Eric Balfour och Dr. Turk från Scrubs, Donald Faison, i spetsen sätter en brokig och inte fullt så kompetent grupp skådespelare ut för att porträttera panik, skräck och människans eviga kämpaglöd. Resultatet blir “sådär”. Där de värsta scenerna är helt fantastiskt usla och de bästa bara vanligt dåliga. Men Skyline överlever konstigt nog ändå, på grund av att det är en annorlunda och förförisk film som utmanar normer och mallar, dock utan att lämna djupa fotspår i minnenas allé .

Egentligen händer det inte så mycket mer i den här filmen än att aliens suger upp folk med sin överdimensionerade, blått lysande megadammsugare medan mindre varelser glider runt och letar efter dem som gömt sig. Hotet är en närmast odödlig hoovrande fiende och det enda våra hjältar kan göra är att fly vilket begränsar filmen mycket. Miljöombyten är inte att tala om och det blir mer av ett gisslandrama än en viktig kamp för mänsklighetens överlevnad, lite Flugornas Herre i en dyr lägenhet nära havet.

Det roliga med Skyline är att den har de tokiga karaktärerna, den har väldigt trevliga specialeffekter då Bröderna Strause som regisserat egentligen är bäst på just det. Den har också en känsla av obehag över sig som både är fängslar och förför. För trots att det är tamt skådespelat och många gånger väldigt segt så håller Skyline mitt intresse vid liv. Den glada överraskningen som vänder filmen från att vara en inblick i hur det skulle kunna vara om man gömmer sig från Aliens kommer mot slutet och den räddar mycket, även om valet att inte stänga alla dörrar lämnar en del att önska. (Oinfriade uppföljarönskningar?)

Skyline fungerar men det är precis på gränsen. Den är ett bra val för en Aliens-Attack-temakväll mest för att uppskatta andra filmer mer men gör absolut inte denna till huvudnumret, såvida resten av temafilmerna är totalt skräp. Se den för att den finns att få tag i till ett bra pris i reahyllorna, för att det är roligt att se Donald Faisons kamp med en roll han inte klarar av eller det starkaste argumententet, för de hänförande specialeffekterna.