Sinister 2

Bughuul skulle mörda sin farmor för kaksmulor…


När hypen runt den första Sinister-filmen var som värst satt jag fortfarande och funderade varför alla var så till sig. Den erbjöd inte särskilt mycket nytt och var varken extremt skrämmande eller originell. Men hypen fanns där och kanske missade jag något, för nu när den andra Sinister-rullen dyker upp från ingenstans (om man jämför PR-kampanjer) så visar det sig att det finns en berättelse värd att lyssna på här. För även om mycket av innehållet fortfarande känns igen från både moderna filmer och klassiker så har Sinister ryckt upp sig och 2’an, ja den är både intressant och läskig.

Sinister 2 bluray I uppföljaren fortsätter terrorn med en ny familj där en mamma och hennes två pojkar försöker lägga det berömda livspusslet. Svårt nog för vem som helst men när det börjar hända övernaturliga saker i huset blir inget lättare.

Turligt nog så dyker den fortfarande namnlösa detektiven från den första filmen upp i närheten och han är redo att ställa sig sida vid sida med familjen mot den onde Bughuul och hans legioner och fräcka videotricks. I en film som förklarar en hel del som den första misslyckades med…

Sinister 2 fortsätter spela på det ovanliga att det genom media och i det här fallet äckligt grafiska hemvideos i Super-8 format kan öppnas portar till andra dimensioner. I den första filmen presenterades idén och i här förklaras den närmre vilket gör det här till en mer intressant och läskigare titt. Regissören Ciarán Foy lyckas väl med att både föra fram en vettig berättelse och samtidigt halvt skrämma livet ur mig minst ett par gånger.

Bughuul den sataniskt onde är givetvis tillbaka och han är mer tystlåten än nånsin. Han är karaktären som skulle mörda sin egen farmor över smulorna på botten i kakburken och har alla möjligheter att bli en ikon inom genren, bara han tar sig för lite mer än att bara flåsa i skuggorna. Men, han står stark och hans uppenbarelse är fram till sista sekund mörkare och mäktigare än någonsin. Vad jag menar med sista sekund kommer du förstå när du sett filmen…

Sinister 2 håller stilen men har väldigt mycket transportsträckor som jag tycker det är segt att harva sig igenom då den trots en vårdnadstvist, en romans, en Bughuul, massvis av gore-videos i källaren inte riktigt får upp tempot tillräckligt. Det går aningen sakta och därför håller inte videoterrorn mina nerver på helspänn genomgående. Visst blir jag vettskrämd ett par gånger, så pass att jag har svårt att kontrollera kroppsrörelser kan jag erkänna… men mina sprattel går snabbt över och effekten blir kortvarig istället för den långa och pinande olustskänslan som jag tror Ciarán Foy söker efter. Mer underhållande och snäppet bättre än sin föregångare men fortfarande med en hel del kvar att erbjuda, så nu hoppas jag på en tredje installation – för trilogier behövs om man vill förklara saker riktigt ordentligt.

Se filmen på bluray för bild och ljudkvaliteér då utgåvan är ok medan extramaterialet är under all kritik där ett par featuretter är det enda. Söker du extramaterial så släng en blick mot englandsimport som brukar kunna vara lite saftigare. Struntar du i sånt och bara vill ha svensk text. Bluray all the way.