Silent House DVD

Tystnad. Tagning. Bara en, inte fler.


En skräckfilm som spelats in med en enda tagning, det hör inte till vanligheterna. Adam Mason gjorde det förra året i sin PIG, som mest gjort sig känd inom skräckfantasternas värld. Open water sägs vara en entagningsfilm, men om det går åsikterna isär och det är väl inte riktigt rättvist att jämföra den med filmer på land heller trots att det är samma genre…

Handlingen är enkel, far och dotter ska spendera natten i ett hus som ska repareras. Faderns kompis Nestor hyr ut huset men han lämnar dem till sitt öde på kvällen innan renoveringar ska påbörjas. Han säger till dem att inte gå till övervåningen, några ord som hörs – men inte lyssnas på.

The silent house (La casa muda) är förutom handlingen en film i sin egen liga. Med bara en tagning lyckas hela filmen flyta på utan alltför många ojämnheter. Jag säger alltför eftersom det ibland verkar som att huvudrollsinnehavande Florencia Colucci (som Laura) ibland bara drar ut på tiden genom att leta efter en nyckel (som borgar för frihet) på de mest underliga av platser. Ficklampornas och lyktornas sken börjar dansa efter väggarna så fort dörren stängts bakom de inhysta far/dotter-paret och det är en väldigt skrämmande stämning som snabbt byggs upp i det lilla huset.

Avsaknaden av ljus runt Laura och Wilson (Gustavo Alonso) är en av de faktorer som gör The silent house så pass skrämmande som den är, lampornas sken bryts ibland med totalt mörker i vilket det bara finns skumma ljud. En enda tagning för hela berättelsen gör inte saken lättare för den som tittar eftersom det aldrig erbjuds någon paus i filmen. Man blir spänd av förväntan och det är mycket svårt att avgöra vad som kommer hända härnäst. Florencia Colucci spelar sin roll (som är den mest betydande) mycket bra men sviktar ibland till lite ur sin roll, det verkar då som om att hon tappar fokus på vad hon skulle göra härnäst. Inte alls uppenbart men på gränsen till avslöjande, möjligen är det för att undvika det här som hon beter sig lite underligt emellanåt…

Kameramannen som följer med Laura måste ha varit helt utmattad efter inspelningen efter alla dykningar och snabba vändningar, de kanske byttes av i de stillsammare bilderna, det vet jag inget om och anledningen till det är på grund av den sparsmakade dvd’n som inte innehåller något som helst extramaterial. Helt skandalöst. En så innovativ och svårskapt film behöver lite bakgrundsmaterial för oss som vill veta mer! Det är också bra för att distansiera sig när filmen avslutats, svetten i pannan brukar hinna torka innan man tittat igenom en ”Bakom kameran” på de lite bättre utgåvorna. Här hade det varit perfekt att få se hur planeringen av filmen gått till, hur placeringar, ljud och ljusproblematik lösts med mera.

Rädd blev jag i alla fall. Vid ett flertal tillfällen kände jag mig ovanligt påverkad, nästan till den grad att jag sänkte volymen i förebyggande syfte. Jag är ingen starke man när det kommer till skräckfilm, men med tanke på hur dåliga de flesta filmerna i genren vi får se på dvd i Sverige så var det här väl över medel. Jag har inte blivit så orolig sen jag såg Paranormal activity. Det enda som sänker betyget på Silent house är avsaknaden av extramaterialet tillsammans med ett onödigt och överkomplicerat slut. Händelserna ska enligt utsago vara baserade på riktigt stoff, men den psykologiska inblandningen i filmmakeriet kan omöjligt visa på en sann sanning utan det hela är löst fantiserat kring något som förmodligen utspelades på ett helt annat sätt i verkligheten.

Jag kan verkligen rekommendera Silent house, det är en förträfflig skräckfilm som överraskade mig med kusliga ingredienser och underraskade mig med avslutet och en lite för ojämn men ändå intensiv och mycket spännande enda tagning. Gillar du inte spanska filmer där det inte talas engelska (det talas inte mycket alls här egentligen) så kan du även vänta eftersom det kommer en amerikansk version på Gustavo Hernandéz film så småningom. Oväntat?

INGA KOMMENTARER