Sherlock Hound

Mysfaktor 1000.


Hayao Miyazaki är mest känd för sina långfilmer från Studio Ghibli men har varit med och dribblat i mycket. Bland annat Sherlock Hund (Meitantei Holmes). Det är en serie som är otroligt mysig och sträcker sig över tio timmar fördelat på 26 avsnitt, vilket är den kompletta samlingen. Huruvida Miyazaki regisserat alla avsnitten är debatterat då seriens framtid var hotad redan efter de sex första avsnitten. Enligt vissa är det bara de första sex avsnitten som regisserats av Miyazaki då han under tumultet började med andra projekt, medan andra (IMDB) visar att han varit med hela vägen.

Oavsett hur många avsnitt som kan tillskrivas Miyazaki så är det genomgående likt hans stil. En steampunk-influerade Sherlock Holmes i hundgestalt precis som de flesta andra karaktärerna. Vi har den gode Watson, den ännu godare Mrs. Huson (yngre än någonsin), den klumpige poliskommissarien Lestat och givetvis ärkeskurken Moriarty, en lila hund med passande monokel, långkappa och hatt.

Meitantei Holmes DVDVarje avsnitt byggs upp med lite kallprat och ett fall som ska lösas. Moriarty är alltid inblandad på ett sätt eller ett annat och berättandet måste gå snabbt då avsnitten bara är runt 25 minuter. Inte fullt lika mycket tid som i de flesta andra Sherlock Holmes-serier alltså, där det oftast också är grundligare och mer karaktäristiskt Sherlock’igt. Som tur är så hinns det då inte med något drogberoende eller andra missgynnsamma drag hos mästerdetektiven och serien blir lika vänlig för barn som för vuxna, med reservation för att det saknas dubbning på Studio S’s utgåva som bara har japanskt tal med svenska undertexter. Serien finns dubbad till engelska och det hade jag gärna sett som valbart.

Språket är en svaghet men det största problemet när man ser avsnitten på rad är att alla avsnitt är väldigt lika varandra både till handling och händelser. Omväxling är absolut inte ett ledord.

Ändå är Sherlock Hund en serie som klarar av en sträck-tittning på grund av att den är så fantastiskt mysigt och snyggt animerat. Samt att Sherlock träffar många olika karaktärer som alla är enkla att gilla, främst de ständiga medverkande som är komiska och trevliga (till och med skurkarna). Musiken gör sitt den också och att ta en extra titt på vem Kentaro Haneda är rekommenderas om du uppskattar japansk musik.

Gillar du anime och Studio Ghibli så kommer Sherlock Hund att passa perfekt i din samling, speciellt om du är vuxen. För barn som inte kan japanska eller har bemästrat läsning blir det mest bara tråkigt då berättandet i bilder inte riktigt går hem. Men för oss vuxna, och vi behöver ju lite tecknade bilder att titta på ibland också – så blir det väldigt trevligt att ta ett avsnitt Sherlock Hund då och då.

INGA KOMMENTARER