Sherlock Holmes the seven-per-cent solution dvd swedish

Watson kliver in i rampljuset.


Den ondskefulle Moriarty (Laurence Olivier) plågar Sherlock Holmes och håller honom vaken om nätterna. Något stort är på väg att hända, men det verkar bara vara Holmes som ser tecknen. Dr. Watson ser tecken på något helt annat, ett eskalerande kokainintag som gått över gränsen för vad den käre kollegan klarat av, något måste göras och Dr. Watson kontaktar därför den okonventionelle läkaren Dr. Freud. Kanske kan de tillsammans mota bort djävulen som plågar Sherlock Holmes…

I Sherlock Holmes Sista Fall möts två av Europas främsta hjärnor i en kamp – och ett samarbete, där Holmes’ mörkaste sidor ska behandlas och självklart, mysterier lösas. Med hjälp av hypnos, extraordinära iakttagningsförmågor och lugnet själv (Dr. Watson). Samarbetet som utvecklas liknar det som kunde varit Wien ‘s första, väldigt blygsamma superhjältetrio, lyckligtvis utan glittriga cape’s och superkrafter förutom fantastisk intelligens och iakttagelseförmågor.

Sherlock Holmes för mig har alltid varit en piprökande, nästan översittande intelligent, mörkhårig figur med distinkt mustasch, ja, fram till ungdomligare Sherlock (2010) då, där den ungdomliga remaken var väldigt passande. I Sherlock Holmes Sista Fall (originaltitel: The Seven-Per-Cent Solution) så ser vi inte den mörkhårige detektiven utan istället en blond Holmes (Nicol Williamson) utan mustasch och på grund av omständigheterna i filmen utan de bäst beprövade personlighetsdragen. Bredvid honom, eller snarare framför, står Dr. Watson, den evige vännen, notarien och här den främst drivande personen som ser till att det händer något. Watson spelas av Robert Duvall och jag vågar mig på att säga att sidekicken aldrig haft mer pondus, mycket beror det på att han får ett eget litet äventyr att iscensätta då Holmes inte direkt är jättesugen på att ge sig ut på resande fot. Duvall är genial i rollen och räddar mycket av filmen då varken Williamson eller Alan Arkin, den senare som spelar Dr. Freud inte riktigt lyckas med samma stabila insats.

Handlingen är mångsidig och filmen delas upp i tre huvudsakliga delar, först befinner vi oss i England där presentationen görs och vi i vanlig ordning får chansen att acklimatisera oss med Holmes och Watson i nya skepnader, så som det brukar vara. Sen Wien, där det kämpas med ett inre mysterium som senare leder till ett yttre, mer klassiskt brottslösarscenario och den kidnappade Fröken Deveraux (Vanessa Redgrave) måste undsättas.

Personligen så hade jag gärna sett mindre av den andra delen, alltså den inre kampen, eftersom jag tycker det äter upp alldeles för mycket tid och trots att det är intressant att lära känna Holmes på ett lite djupare plan så är berättarstilen under den här tiden alldeles för segdragen. Det tar helt enkelt alldeles för lång tid att komma till skott ordentligt, vilket jag fann tråkigt och svårt att komma över när den roligaste delen av äventyret i Wien väl tog fart. Men ett roligt mysterium med många möjliga misstänkta och bland annat jaktscener på tåg som avrundning gör att jag till slut lyckas återfå lite entusiasm och kan avsluta Sherlock Holmes Sista Fall utan någon större känsla av att slösat bort min tid.

Jag är en av dem som tycker om den “tristare” Sherlock där det mest handlar om att bära rutiga kläder, jägarmössa och vara överjävligt mycket smartare än alla andra. Lösningen på brotten ska avslöjas i sista sekund trots att detektiven sugit på karamellen alldeles för länge och det ska göras med en överlägsen ton som suktar efter att imponera. Det finns vissa drag av det här i Williamson’s sätt att föra fram Sherlock Holmes men han lyckas aldrig, trots att rollen som den är skapt spelas bra, får till de här avslöjande momenten med de där typiska monologerna, de används – men missar målet och överskuggas alltsomoftast av Dr. Watson’s excellens. Försvarbart är väl att Holmes inte riktigt är i form av olika anledningar i filmens handlingen heller, men vissa förväntningar vill jag ha mötta när det gäller Holmes och det införlivas inte riktigt här.

Sherlock Holmes Sista Fall är inte den mest underhållande detektivfilmen jag sett med Holmes och Watson men den har en substans som gör den sevärd ändå. Mycket referenser till äldre fall, ett bra slut och en intressant resa för den annars obeveklige detektiven gör att det här blir annorlunda. Så en trea på betygsskalan, inget jag kommer se igen snart, men inte den sämsta Holmes jag sett.

INGA KOMMENTARER