Shades of Happiness (Schicksalsjahre) Packshot DVD

Bitterljuv berättelse om en sann kärlek.


Ursula är den begåvade pianisten som av en slump ramlar in för att ackompanjera Wolfgang Heye, en lovande sångare. De blir snabbt djupt förälskade men separeras då andra världskriget bryter ut. Wolfgang blir inkallad på nazisternas sida medan hans judiska vänner flyr landet till säkerheten. Ursula blir kvar i Tyskland, men känner att situationen är ohållbar och försöker därför också ta sig därifrån. Shades of Happiness är berättelsen om Ursula och Wolfgang, deras familj, vänner och släktingar. En riktigt bitterljuv sann-saga kring hur livet i utkanterna av kriget såg ut från tyskarnas sida.

Shades of Happiness är i stort sett Maria Furtwängler show. Hon är fantastiskt bra i rollen som Ursula, kvinnan vi följer från början till slut, hon visar prov på riktigt kompetent skådespel som backas upp av trovärdiga miljöer både från krigshärjade områden och tidsenliga, vanliga kvarter. Det är en enkel sak att ta till sig hennes berättelse, då Furtwängler verkligen är och förblir Ursula hela tiden, utan några misstag.

Från dess att vi introduceras till ett inledande krig till att det ropas “Kriget är över!” på värdens sönderbombade gator så hinner det hända en otrolig mängd spännande saker. Lika många karaktärer introduceras också i Ursulas liv. Och medan kampen fortsätter för Ursula så befinner sig Wolfgang mitt i krigets fasor, utkämpandes en helt annan typ av kamp. Tyvärr så får vi inte något större perspektiv på vad han gjort de gånger han återvänder för permission, då kärleken är i fokus, berättat från Ursula’s perspektiv och som en återblick, vi bevittnar alltså en överlevares minnen, där Ursula berättar sin historia samtidigt som nya möjligheter verkar öppna sig i nutiden.

Det ser inte ut att vara någonting speciellt med Shades of Happiness när man slänger ett getöga på fodralet. Men faktiskt så är det en riktigt bra miniserie som verkligen tar tillvara på de tre timmarna den har till förfogande. Det är händelserikt, involverande och faktiskt väldigt kryddigt i relationerna, okonventionellt och vågat. Kriget finns där men är inte huvudsaken, det är personerna som spelar allra störst roll och det är ju faktiskt uppfriskande. Att personerna som vi får lära känna är kulturarbetare gör inte saken sämre heller då det gör krigets grådassighet lite ljusare och lite färggladare med mycket musik, sång och ett glödande hopp om att återigen kunna stå på scenen som en parallell till att återfå den förlorade kärleken.

Tycker du om krigsdrama så är Shades of Happiness ett bra val. Det är finstämt, spännande och känns väldigt passande för en bredare publik. Produktionen är sisådär, men det som förloras i effektmakeri och det bombastiska tas igen (inte till fullo men tillräckligt) genom djupare personporträtt. Jag hade gärna sett att det var lite mer melodramatiskt och pompöst ihopsatt, dock så räds jag inte att rekommendera Shades of Happiness till dig som lätt faller för en bra kärlekssaga där slutet är öppet och inte avslöjas förrän i sista minuten.

En sista rad bara om dvd’n då den innehåller något jag inte kommer över. Som extramaterial finns det med en genomgående dokumentär som verkligen ser intressant ut. Men. Det finns inga undertexter och det talade språket är tyska. Väldigt långt ifrån underbart, ja, så länge man inte kan tyska då…

INGA KOMMENTARER