Ben Barns och Jeff Bridges i Seventh Son

Ett häpnandsväckande (segt) fantasyäventyr.


När jag ser att Jeff Bridges, Julianne Moore och Ex-Machina aktuella svenskan Alicia Vikander spelar tre av de ledande rollerna i Sergei Bodrovs senaste fantasyäventyr så skickas mina förväntningarna högt i skyn. Jag ser fram emot att serveras välspelade och påkostade fantasier i en fantastisk värld… men… så snart Bridges levererat sin första replik med hakan långt utskjuten som om han hade gröt i hela käften så förstår jag. Det här är inte vad jag hoppats på, det är inte ens i närheten…

Seventh Son BluraySeventh Son är filmen där häxjägaren Master Gregory (Jeff Bridges) måste hitta, rekrytera och träna den sjunde sonen från en sjunde son för att avsluta den långa kampen mot ärkehäxan Moder Malkin. Häxjägaren hittar ynglingen Tom Ward (Ben Barnes) som inte bara är den sjunde sonen utan även en siare med en förkärlek till unga häxor, senare mer specifikt den söta halvhäxan Alice (Alicia Vikander).

Medan Moder Malkin samlar sina styrkor av häxor med varierande egenskaper går Gregory och Tom en lång väg till fots för att hitta och förgöra dem. Vägen dit är fylld av strapatser och allt från jättemonster från underjorden till asiatiska människobjörnar avhandlas och ja, det är lika häftigt som det låter, men det är bara till ytan, fernissan som får en rörig och seg handling att skina.

Seventh Son är en snygg och fantasifull film full av drakar, ännu fler karaktärer, spöken, gastar, monster och action men handlingen, handlingen är en dönicks påhitt och det blir aldrig intressant att följa de två häxjägarna, den ena en veteran som känner lukten av pension och den andre en lärling som inte tycks imponerad av någonting, förutom att mot all häxjägaretik och lag kära ner sig i halvhäxan Alice som spelas otroligt bra av Alicia Vikander.

Utan kvinnorna hade Seventh Son varit en ännu blekare fantasyfilm då männen inte gör mycket annat än slåss och småprata. Julianne Moore, Alicia Vikander, Olivia Williams med flera spelar bäst i de mest profilerade rollerna med mest karisma och allra viktigast. Motiv. De håglösa männen drivs till nittio procent av lojalitet till sina yrken medan kvinnorna har visioner, även om deras mål är att förgöra allt och lite till. Fortfarande beundransvärt med visioner.

Resultatet av att vi följer häxjägarna blir att Seventh Son stapplar sig fram i en härlig CGI-dekorerad värld där allt är möjligt, där monstren är imponerande och alla möjligheter till en suverän film finns utan att ta tillvara på någonting i tillräcklig utsträckning. Seventh Son är en 90-procentare där jag verkligen saknar de sista 10, för hade de funnits, då hade det här varit otroligt bra. Nu är det tyvärr inte så.