Senna i gula hjälmen

Senna. Ett namn de flesta känner igen, men vem var han?


Den Brasilianske racerföraren som började med Go-Kart för att snabbt avancera till Formel 1 i ett givet karriärssteg. När San Marino Grand Prix gick av stapeln 1994 hade Senna kört för Team Williams Renault ett tag, men hade sin uppgång att tacka Team McLaren, där han vunnit tre världsmästerskap endast hotad av sin forne McLaren-kollega Alain Prost. Ett bittert hatkärleksförhållande mellan de två starkaste och snabbaste förarna, som skulle dra ögonen åt sig och sporten under den tid de arbetade tillsammans. (Mot varandra.)

Prost övergav McLarenstallet för Ferrari, men fick senare även gå därifrån, han gjorde en stark comeback för Team Williams och vann mästerskapet åt dem innan han pensionerade sig från racingen. Senna å andra sidan fortsatte sin karriär, yngre och hungrigare än Prost motade han alla förslag om att sluta. Formel 1 var Ayrton Senna’s liv och det skulle också bli hans död.

Året var 1994 och Formel 1-cirkusens värsta tävling skademässigt gick av stapeln. Roland Ratzenberger avled från sina skador i en krasch under kvalificeringen, Rubens Barrichello hade skadats tillsammans med flertalet åskådare under testkörningar och bara några dagar efter det första dödsfallet så kanade Ayrton Senna’s bil av banan, rakt in i en betongmur vid ”Tamburellokurvan”. Hans gulgrönblåa hjälm som visade på det ursprung han var mycket stolt över fick en smäll över sig så hård att Senna skadade hjärnan, skador som timmar senare krävde hans liv.

SennaJag minns loppet där Senna avled, jag såg det inte själv vad jag minns men jag kommer ihåg händelsen trots att jag bara var 13 år när det skedde. Formel 1 var ett litet biintresse och jag följde inte vem som var vem, men nu 17 år senare så är det väldigt intressant att få en inblick i ett gammalt minne, trots att jag aldrig blev mycket intresserad av tävlingarna senare heller.

Senna är en välgjort, fängslande dokumentär som påbörjas i starten av Ayrton Senna’s karriär. Vi får följa hans och Alain Prost’s kamp medan gamla vänner, kommentatorer och släkters röster hörs omväxlande som berättarform. Det är en detaljerad och spännande film som fungerar lika bra utanför dokumentärfacket som inuti och även fast slutet är givet och uppenbart så är det med obehag och spänning som det visas. Inte alls den sortens dokumentär som jag förväntat mig, alltså inte bara för de inbitna fansen av Formel 1. En film som alla kan ha nytta och nöje av.

Bilderna som du kommer få se är strikt pre-dags-datum, alltså inga eller väldigt få intervjuer i trepunktsbelysta studios. Istället en mängd foto från det förgångna, racingbilder från förarsätet, intervjuer med Senna, Prost, teamchefer och även privata hemmavideos från familjen Senna. En stor variation som bjuder in fler format än bara racingföraren Senna. Personen som finns bakom hjälmen får också gott om plats, en spännande, driven gudstrogen man som hade båda fötterna på jorden och värdesatte sitt liv trots sin våghalsiga körstil. Ayrton Senna var en paketlösning som skulle ha blivit världens största och möjligen ohotade rekordsättare inom Formel 1, om inte hans bil hade kanat av den där dagen.

Synd och skam på en sådan talang och människa, men en applåd för den respekfulla och välgjorda dokumentär som släppts på dvd i Sverige nu i sommar. En kanonfilm för alla som vill minnas tävlingarnas forna glans, likaså för alla som letar efter en riktigt välgjord och känsloväckande film som trollar bort allt annat i vardagen för en stund.

INGA KOMMENTARER