Seeking justice (bluray)

Automatiserad konspirationsthriller.


Kort efter att Will Gerard’s (Nicolas Cage) fru Laura (January Jones) knappt överlevt ett våldsamt överfall så presenteras han med möjligheten att få rättvisa skipad snabbt. En man vid namn vid Simon (Guy Pearce) presenterar sig som möjligheternas man, överfallaren kan få det han förtjänar direkt bara Will går med på att (om det behövs) i framtiden återbetala vigilante-generositeten med en pytteliten tjänst. I ett desperat och hämndlystet tillstånd tackar han ja till erbjudandet och får snart ett kuvert levererat till sig med bevis om ett utfört uppdrag. Tiden går och Laura återhämtar sig samtidigt och livet tycks äntligen kunna återgå till det normala. Tills den dag då Will’s telefon ringer och det är mannen som han träffade på sjukhuset för ett halvår sen som vill tala, det är dags att återgälda tjänsten…

Seeking justice bär på en enkel handling med en hel del roliga kurvtagningar, för konspirationsteoriker som letar efter fiktiva bevis kring hemliga världsomspännande nätverk med ögon överallt kan jag tänka mig att det här är en trevlig sak och likaså för dig som gärna ser varenda action/thrillerblandad film du lyckas komma över.

Nicolas Cage (som bara blir sämre och sämre ju mer filmer han är med i) visar prov på hur viktigt det kan vara att ibland inte skådespela utan bara göra det som behöver göras, köra bil, posta brev och så vidare. Till en början ett pinsamt dåligt mött skådespel till utmaningen att vara den ledsna mannen och inte heller särskilt övertygande i lärarrollen som är Will’s valda yrke. Men mot filmens mitt och speciellt mot slutet så blir han en redig fixare och övertygande vilket i mångt och mycket räddar hela filmen. Istället så skiner January Jones och Guy Pearce desto ljusare under hela speltiden, båda mer passande i sina roller som förvisso även är enklare och mycket mindre men ändock mer minnesvärda.

För regin står Roger Donaldson, som sen tidigare ställt sig stolt bakom filmer som Cocktail, Species, Dante’s peak och flera andra välkända rullar. Ofta på samma thrillerbaserade tema och oftast bättre än det gick den här gången. Regimässigt ingen fullträff men inte heller dåligt, Nicolas Cage bör belastas för sin insats med tanke på den rutin han har från väldigt blandade typer av filmer. Bildmässigt en växelvis snygg och konstigt tänkt film som står nästan helt utan utmaningar till den som tittar, det missas även många möjligheter att skapa rymd eller stilistiska inramningar och är ibland riktigt snett och vint, filmen är mer automatiserat och funktionellt tänkt verkar det som och rutin finns det definitivt för att göra så, när David Tattersall (cinematografi) varit med och ”hjälpt till”.

Handlingen är det bästa med Seeking justice och jag fastnar vanligtvis lätt för den här typen av filmer. Tyvärr så är det hela lite väl upplagt efter behov och det är inte mycket som känns naturligt. Ett lättgissat men i grunden invecklat avslut som får täcket avdraget av i halvfart utan att jag någon gång känner någon rolig Aha-känsla. En typisk återanvändning av tidigare gjorda filmer med ny infallsvinkel och en god mix av skådespelare. Inget speciellt att hurra för men underhållande om det är brist på annat.

Blurayen från Scanbox innehåller inget extramaterial och håller inte heller stilen varken bild eller ljudmässigt, där ljudet är den största behållningen. Jag kan sträcka mig till en svag trea, mellanbetyg till en film som passar bra när det bara finns fryst mellanmjölk att gnaga på som snacks.

INGA KOMMENTARER