seeking a friend for the end of the world

Myspysromantik i skuggan av en asteroid.


Dodge blir lämnad ensam när det berättas på radion att allt hopp är ute. De som fått i uppdrag att stoppa asteroiden Mandy som står i kollisionskurs med jorden har misslyckats, vilket ger en lucka på tre veckor till mänskligheten att förverkliga sig själva, innan allt exploderar och brinner upp. I panik flyr Dodge’s fru Linda för att aldrig återvända, medan hennes sansade äkta maken tar det lite lugnare.

Efter att ha försökt återvända till arbetet bara för att mötas av kaos och en chef som jonglerar hundra bollar i ett lönlöst försök att behålla personalens lugn (de få som dykt upp) och efter att ha försökt skicka hem sin städerska med försäkran om att det inte behövs städas mer så visar det sig att till och med Dodges inrutade liv är värt att leva. När han hittar ett brev från sitt livs kärlek, “hon som kom undan”, och bestämmer sig för att ta en road-trip över landet för att leverera ett svar. Med sig på resan får han med sig sin musikälskande granne Penny (Keira Knightley) som även hon hoppas på en återförening med sin familj. Tillsammans, ensamma på väg mot ett par sista avslut är det oundvikligt att grannarna lär känna varandra bättre och närmre. Frågan är om det inte hade varit enklare för dem att ha stannat hemma och tagit det här över en enkel kopp kaffe…

Seeking a friend for  the end of the world Packshot DVD Sverige För trots att jorden är på väg att gå under och nedräkningen går snabbt framåt så går det inte att krama ur mer än en halvtramsig romantisk komedi ur Seeking a Friend. Jag brukar gilla Steve Carell (som här spelar Dodge) och filmerna han figurerar i brukar vanligtvis vara roliga, men den här gången haltar det fram och tillbaka mellan domedagsromantik och smålarvig komedi utan att det tas ställning till vad som är meningen. Carell är inte en stor skådespelare som klarar av ett brett register av roller och det går faktiskt så långt tillbaka här att man känner igen hans osäkerheter och oskyldiga uppsyn från 40 Year old Virgin (inte en favoritfilm). Hans karismatiska leendet lyckas inte väga upp det faktum att Seeking a friend är en inblick i det tråkigaste som skedde i det sista skedet av mänsklighetens historia.

Keira Knightley, som spelar den andra stora rollen i Penny gör inte något bättre ifrån sig hon heller. Som tagen ur High Fidelity med ett överambitiöst intresse i gamla vinylskivor och retro-rock, en marijuanarökande frihetsälskare som underligt nog har en tydlig engelsk privatskoleaccent. Knightley är också hon någon som jag vanligtvis tycker hyfsat bra om, men det gäller att rollen passar – vilket den inte gör den här gången. Möjligen hade Seeking a friend… varit en bättre, roligare och mer engagerande film om Audrey Plaza och Seth Rogen hade gjort samma resa – men hur den filmen skulle sett ut får vi ju aldrig reda på.

Stilmässigt så finns det en del att önska, som en större visualisering av det överhängande hotet där folk inte bara accepterat och gått vidare för att få leva sina sista dagar, jag saknar vinklar på det här till fördel för det Lorene Scafaria (manus, regi) istället ville berätta, minimerat till två personers sista uppdrag och de hinder som dessa möts av. Scafaria har sen tidigare visat sig vara väldigt duktig på det romantiska med fina Nick and Norah’s Infinite Playlist, men här tycker jag att hon missar lika på både katastrofaspekten som det romantiska, på grund av dålig casting och en trots allvaret oengagerande handling.

För den “hopplöse romantikern” tror jag ändå att Seeking a friend… kommer fungera hyfsat eftersom den verkligen suktar efter att spela på de rätta strängarna. Ett fint slut på filmen väger upp mycket av det som lett mig fram dit, men det jag minns med mest värme är de små lustigheter som ibland dök upp under resans gång, plus den märkliga inledningen på filmen där Carell ändå passar in rätt så väl, då jag faktiskt log med värme trots att jag hade så väldigt tråkigt.

INGA KOMMENTARER