scott pilgrim vs the world

Med en ny cool t-shirt varje dag tar sig Scott Pilgrim an världen tillsammans med garagebandet Sex Bob-Omb!


På 22 år har Scott (Michael Cera) inte lyckats ta sig längre än till andra sidan gatan från sitt barndomshem, han bor tillsammans med Wallace (Kieran Culkin) och de sover i samma säng, tillsammans med Wallace´s alla pojkvänner. Bohemiskt och öppet, utan konstigheter. De gör som de vill och bryr sig inte om arbetslösheten eller tvången som hör till vuxenskapet. Livet rullar på mest bara av sig självt och Scott rullar med.

Tv-spel i retroanda, anime och såklart serietidningen om Scott Pilgrim står som huvudingredienser för filmen om pilgrimen som måste besegra sju onda ex för att få sin drömtjej Ramona. (Mary Elizabeth Winstead) Pilgrim har även andra bekymmer, som till exempel en redan existerande flickvän i fangirlen Knives som blott är sjutton år och aldrig fått sitt hjärta krossat, även bandet Sex Bob-Omb pockar på uppmärksamheten, där spelar Scott bas men har inte riktigt tid för att engagera sig helhjärtat, ett hektiskt liv för en försiktig men självsäker liten ung manspojk som döljer sin egenklippta frisyr lika väl som han levererar färgstarka och helgalna kombinationsattacker mot sina motståndare.

För i Scott Pilgrim vs. The world lämnar vi den vanliga verkligheten och stiger in i en värld där fantasin får flöda och ljudeffekter syns som de gör i gamla Batmanfilmer. THOCK! KAPOW! Lite stiligare men du förstår säkert vad jag menar, alla scener som har lite drag i sig belönas med riktigt snygga överlappningar av digitala effekter. Det är en hiskelig mängd fighting i Scott Pilgrim vs. The world eftersom det gäller sju stycken “onda” ex, det blir ett ex var femtonde minut ungefär, så ett högt tempo är ett måste för att kunna kräma in lite handling däremellan. Visst går det, men lite tunt blir det trots alla små extra manusbitar kring Sex Bob-Omb och deras framgång. Allt vävs ihop till en bra och lättförståelig, sammanhängande film som inte lämnar något åt slumpen.

Scott måste som sagt besegra sju före detta älskande till Ramona, en tjej som fightas med sitt förflutna och därför flyttat till Toronto och in i Scotts liv. Det betyder ju även att under filmens gång så ska vi snabbt hinna lära känna och förstå vilka dessa personer är. Inga problem, en kort introduktion ges innan slagen börjar hagla och komedikungen till regissör Edgar Wright slår huvudet på spiken gång på gång på gång. Hans humor känns igen från Hot Fuzz och Shaun of the dead. Lite spoof-aktiga och smålustiga grejer händer nästan hela tiden och det roar något kopiöst.

Att sätta ihop den här filmen med alla exteriörer från den digitala världen kan inte ha varit en lätt uppgift. Resultatet är däremot bländande och ständigt ofta återkommande. Storyn är möjligen inte den starkaste men Scotts strävan för att få Ramona och besegra sina nya “fiender” är mycket engagerande. Lägg till en superirriterande nemesis mot slutet för maxad effekt. Även skådespelet, speciellt från Michael Cera som hanterar rollen som Scott intensivt bra, han är så menlös att all kommunikation, alla rörelser passar in i den här knepiga huvudrollsinnehavarens liv, tillsammans med Kieran Culkin skapas det mycket humor, detsamma gäller interaktionen med de digitala tilläggen, som är så underfundigt smarta och roliga att jag önskar de fanns i verkligheten här också.

Sällan blir jag så upprymd av en amerikansk komedi men det här är helt suveränt bra, en klockren fempoängare som drar nästan lika många skratt och höjda ögonbryn även andra gången jag ser den. Det gäller eventuellt att kunna relatera till vad som händer i bild och filmens tänkta publik är nog relativt ung – jag tror att filmen kan fungera i de flesta sammanhang men för att få ut det mesta av den bör man ha läst eller sett i alla fall lite manga/anime och spelat lite tv-spel, gärna lite äldre eller valfritt Street Fighter. Stort plus för dem som diggar gamla Batman också, även om man såg det som liten eller större. Men generellt kommer det också fungera men inte med samma behållning.

Om dvd-utgåvan kan jag säga att Universal fått till det bra, riktigt intressanta borttagna scener (cirka 30 minuter) där alternativ och förlängda scener kan ses. Alternativa delar som förändrar filmens avslutning samt ett alternativt slut. Vill man se om filmen direkt kan man göra det med ett trivia track och kommentarspår, Trivia track är riktigt roligt, det listar fakta i undertextsform som har med filmens form och detaljer att göra så missa inte det, intressant för fördjuparen och ett gyllene tillfälle att se allt igen utan att verka helt tokig.

Om du inte sett den eller väntat på dvd’n, sluta tveka. Den bästa komedin av sitt slag som kommer komma ut i Sverige under 2011.

INGA KOMMENTARER