Diane Keaton och Michael Douglas

Douglas och Keaton i gammelromans.


Michael Douglas är den bittre mäklaren Oren Little som bara vill sälja ett sista hus för att sen flytta till landet och gå i pension. Huset är hans eget och fyllt av minnen från en tid då han i lycka levde med sin fru, innan hon insjuknade för att hastigt gå bort. När Orens son plötsligt dyker upp efter tio års frånvaro grusas planerna dock snabbt, då sonen vill lämna sin tioåriga dotter hos farfar då han inte kan ta hand om henne själv.

And so it goes blurayStrandad med en ung flicka måste Oren nu motvilligt förändra sitt liv och med oväntad hjälp från grannen Leah (Diane Keaton) blir det en omvälvande tid. Där kärlek, vänskap och förändring står i fokus.

Regissören Rob Reiner var som störst på åttio- och nittiotalet med många framgångar som This is Spinal Tap, När Harry mötte Sally och Stand By Me. Han är en filmmakare som behärskar olika genres och visar här prov på ett berättande där dialog egentligen är överflödigt. Reiner inleder och avslutar varje scen mästerligt och även om Säg Aldrig Aldrig inte riktigt har ett manus som förtjänar den här behandlingen så är det härligt att se.

För handlingen i den här filmen är väldigt typisk även om överraskningselementen är aningen ovanliga. Moraliska dilemman och förmågan att förändras ställs i första hand för Oren och Michael Douglas är som väntat fenomenal i rollen, han har spelat den förut. Än bättre är Diane Keaton vars karaktär har en mer subtil framtoning. Hennes roll växer från att vara semipatetisk (för att vara hård) till att bli en kvinna som återigen vågar, vill och kan.

Gammelromanser har blivit populära på senare år och det med rätta, de är trevliga. Frågan är bara om de blivit populära för att publiken vill se det, eller för att Diane Keaton och Meryl Streep blivit äldre. För som det ser ut från Hollywood så turas de om att spela varannan film – inte mig emot, men visst vore det lite roligare med variation. Men var är alla andra duktiga, kvinnliga skådespelerskor någonstans?

Säg Aldrig Aldrig är en välregisserad film som aktiverar både skratt- och gråtmusklerna men som inte utmanar många tabun eller otrampad mark. Alternativ finns i Hope Springs med Tommy Lee Jones och Meryl Streep eller Something’s Gotta Give med Jack Nicholson och också där Diane Keaton.