Ronny & Ragge - Byhålaboxen

Bortom de mörkaste skogarna finner du Byhåla. Raggarnas Mecca.


Ronny & Ragge, finns det någon svensk som var ung eller gammal på nittiotalet som inte hört talas om det här radarparet? De snusar vidrigt stora prillor kramsnus, åker Fårrrrrd och försöker pöka på breuwdar hela dagarna. Sett ur ett normalt perspektiv så handlar Byhåla om två förlorade socialfall som inte passar in någonstans förutom bakom den skog av Wunderbaums som dekorerar Fårrrrrdens framruta.

Jag minns att jag, tillsammans med hela min skolklass förutom ett fåtal var helt sålda på det här när vi var i tioårsåldern. Det är en rolig serie som klarar av att underhålla de flesta som tittar på den och de flesta minns Byhåla som något roligt. Till min förvåning nu många år senare så märker jag att Ronny & Ragge är en riktig utmanare till det politiskt korrekta, en tanke som jag inte direkt vidrörde när jag var tio eftersom jag var ett litet frö utan många tankar då.

De vräker ur sig ord som med all rätt belagts med en helt annan sorts skam idag och kantrar nästan över i sitt sökande efter pöken till potentiella våldtäktssituationer, de stjäl, kör som vildar och beter sig allmänt respektlöst åt ungefär hela tiden. Det här reflekterade jag inte över på nittiotalet, men efter att ha sett igenom Byhåla än en gång så ser jag nu Ronny & Ragge i ett helt annat ljus.

Serien är fortfarande skitrolig och väldigt annorlunda. Peter Settman och Fredde Granberg måste ha haft sitt livs roligaste stunder under inspelningen av Byhåla, det är en lågbudgetserie med fåniga karaktärer och överlag dåligt skådespel men stort hjärta som bultar extra snabbt av det enorma nikotinintaget. Det dåliga, eller typiskt b’iga skådespelet skuldlägger jag Bettan, Gittan, Bernst-Gunnar och övriga biroller som inte bara tillför någon att pöka eller bråka med utan även en massa skratt på grund av hur töntiga de är. Jag tyckte mig även skymta Gry Forsell i ett avsnitt som korvförsäljare – namnen på de andra har jag aldrig vetat och aldrig tänkt forska kring heller.

Ragge bestämmer över Ronny som är den mindre självsäkra raggaren av de två och bakhuvudsbitchslapsen smattrar i takt med Fårrdens motor. Tillsammans får de vara med om en mängd vardagssituationer i Byhåla, de kör 90 på 50-väg, de försöker pöka varenda kvinna de ser, Ragge tappar raggarfokus, de spinner med Fårrrrden, firar jul, drar mot raggarträff i Pajala på cykel och mycket mer. Totalt runt 7,5 timmars underhållning erbjuds på en dubbediskutgåva från Spiderbox som har en hel del extramaterial (över 3 timmar) som jag aldrig sett förut (vad jag minns i alla fall). Möjligen fanns det med på The börning box som släpptes för några år sedan men jag minns inte. Hur som helst så var det roligt att titta igenom både det och serien Byhåla, som jag förut halvt avskrivit som högljudd och repetetiv, men faktiskt erkänner att jag gillade väldigt mycket den här titten.

Finns det någon som söker lite 90-talsnostalgi från Settman & Granberg som ju gjort sig bekanta på tv med flera liknande serier så är det bara att inhandla en Byhålabox. Det är fortfarande roligt om dina minnen är av det positiva slaget. Att försöka ge Ronny & Ragge en andra chans 20 år senare känns ganska omöjligt, så den här utgåvan rekommenderas endast för nostalgiker eller en ny generation möjliga raggarvänner, som antingen inte kommer fatta något eller precis som mig och mina kompisar förr – förtjusas över galenskapen och det rebelliska.

INGA KOMMENTARER