Wreck-It Ralph

Det kommer en dag då vi alla måste sluta röja och göra något annat.


Röjar-Ralf (John C. Reilly) har ledsnat på att vara skurk i spelet Fixar-Felix Jr. och bestämmer sig för att bevisa sin duglighet som snäll och hjältemodig genom att genom arkadspelens kablar resa till andra spel i jakt på en medalj, vilken medalj som helst går bra, för vinner man en medalj – ja då är man omöjligen en skurk rakt igenom.

Men i jakten på det runda guldet så tar sig Ralf vatten över huvudet och med sig drar han förstörelse och kaos, tills han med hjälp av buggen Vanilja Sockertopp (Sarah Silverman) blir tvungen att konfrontera både monster och legendariska spelskurkar i en episk strid. Och innan allt är över så kommer Röjar-Ralfs jakt på en enkel medalj ha blivit något mycket större och mycket viktigare.

Pixar och Disney ger återigen sin publik precis vad den vill ha i Röjar-Ralf. En stor berättelse i en magisk och fantastisk värld som är genuin, väldesignad och så mjuk i animationerna att jag vill använda dem som kudde. Möjligen inspirerad lite av TRON och TRON Legacy beger vi oss in i spelvärldens universum och där är allt möjligt. Flera olika generationer av arkadspel får plats från Felix Jr. som är 2D till moderna krigsscenarion och förstapersonsperspektiv i Hero’s Duty (som döps om till Hero’s Doody hehe) till Mario Kartliknande racing i Vanilja Sockertopps supersöta Sugar Rush. Det finns något för alla spelnördar att njuta av och sammanfogningen av spelhistoriens utveckling är en rolig bisak.

Röjar-Ralf (Wreck-it Ralph)I fronten står dock hjältesagan och Röjar-Ralfs klumpiga sätt att försöka bli accepterad som en i gänget istället för “bara” den där killen som krossar fönster. Ett enormt gripande vänskapsband knyts med Vanilja Sockertopp och i de mest kritiska situationer dem emellan är det enkelt att låta en tår rulla ned för kinden.
Röjar-Ralf har precis som vanligt gällande Pixar otroliga animationer och en gripande och solid historia. Den enda anledningen till att jag inte ger den en fempoängare och en stående ovation, blommor och en ask choklad är för att den inte riktigt fungerar till alla åldrar. Slutet är ovanligt grymt och dramatiskt med rent av läskiga karaktärer som kommer ur en mörkare dimension av tv-spelsvärlden. Jag tycker också att spelet med känslor är aningen burdust och väldigt tungt för de allra yngsta att ta till sig ordentligt och förstå. Min äldsta dotters första reaktion är att hon inte vill se Röjar-Ralf igen (på bio) men nu när den släppts på bluray så tittade hon ändå, dock så håller hon för ögonen i de mest ledsamma stunderna.

Men för äldre barn och speciellt vuxna så är Röjar-Ralf en fantastisk historia fylld av värme, humor och spänning. Det är en av de trevligare filmerna Pixar gjort och även om det är givet att de kommer göra det bättre nästa gång så känns det svårslaget. Köp den på bluray om du tänkt införskaffa, bildkvaliten är superbra och ljudet rungande djupt. Extramaterial hade jag hoppats på mer, med borttagna scener och featurette om skapandet av världarna bland annat, men kortfilmen Paperman väger upp för mycket av det som kan tyckas saknat.

INGA KOMMENTARER