Jeff Bridges & Ryan Reynolds i R.I.P.D

Slående lik Men in Black, med sin egen charm.


Från Peter Lenkovs serietidningar är R.I.P.D sprungen som en liten knopp på en jätte-äng av serie- och superhjältefilmer. Den erbjuder inte mycket annorlunda, men har en viss charm och en god serietidningskänsla.

Jeff Bridges och Ryan Reynolds har fått ansvaret att underhålla oss när en polismyndighet från efterlivet ska stoppa en stundande apokalyps, ledd av en grupp så kallade Dead’Os. Odöda som under mänsklig täckmantel rör sig bland oss på jorden. Roy (Bridges) är en enstörig cowboy och välkänd veteran inom branschen. Hans nya partner Nick (Reynolds) är helt fräsch och nydöd efter att ha blivit skjuten i sin tidigare tjänst där han också arbetade som polis. En svår omställning för Nick som nu måste lära sig allt från grunden igen, och med Roy som lärare blir ingenting enklare – samtidigt som jorden ligger under det värsta hotet någonsin.

Ok, så likheterna med Men in Black är slående hos R.I.P.D, det är ganska snabbt konstaterat med en Powerpoint-inspirerad lista.

1. – Istället för Aliens som ser ut som människor så jagas Dead’Os.
2. – Huvudrollerna spelas av ett omaka par, den ena veteran den andra rookie.
3. – Mänskligheten har generellt ingen aning om vad som försiggår.
4. – Jorden/Mänskligheten måste räddas från en superskurk.

Så var det och visst det är väldigt likt den mer framgångsrika Men in Black-trilogin. Men jag har ingenting emot likheterna och ser inte riktigt problemet med att en film är lik en annan, för ska det gnällas om det här så borde ju alla så kallade “buddy-cop” eller sciencefictionfilmer generellt dras in i jämförelsen. Då de flesta liknar varandra mer än de inte gör det. Dock är det på plats med en varning till den som är fantast av Men in Black, då R.I.P.D förmodligen kommer reta gallfeber på dig.

RIPD BlurayR.I.P.D är också lik många andra filmer och bidrar inte med någonting nytt till genren överhuvudtaget. Klyschorna haglar tätare än tätt och det hela känns som skapt på rutin vilket istället för att vara en nackdel blir fördelaktigt genom Robert Schwentkes regi. Han gör nytta av det ostiga genom att ställa Jeff Bridges i fokus som en enorm överspelare, medan Reynolds håller ställningarna som mer vanlig. Humoristiska element blandas in och medan vissa lyckas väldigt bra så är andra ordentliga magplask. (Som till exempel en avsky för indisk mat hos Dead’Os, ett försök till skojigheter som aldrig får fäste.)

Det mesta med R.I.P.D är uppåt väggarna inklusive jakten på Dead’Os som både går horisontellt och vertikalt. Sätter man sig ner för att underhållas av en hjärnlös actionfilm med scifi-tema så tycker jag att den här filmen ändå fungerar hyfsat väl. Jag skrattade åt Bridges och Ryans upptåg flera gånger och även om deras bitskt nonchalanta chef (Mary-Louise Parker) och de få uppdragen de gjorde var väldigt förutsägbara så vägde biljakter, explosioner och en roll av Kevin Bacon (som ständigt spelar badguy nuförtiden) upp det till något balanserat underhållningsmässigt. Medan det fanns gott om tveksamheter i handlingen och upplägget som såklart var störande.

R.I.P.D är en film att se för underhållningen och explosionerna enbart. Stör man sig på överspel så är det värt att se det utförliga extramaterialet först för att få sig en bild av karaktärerna från serietidningens original, för det är menat att vara såhär “drygt”. En stark tvåa för att den får mig att skratta, men mer än så blir det inte, för allt R.I.P.D ger har jag sett förut.

Jeff Bridges in R.I.P.D
Köra bil sittandes sidleds är det cowboys gör bäst.

INGA KOMMENTARER