DiCaprio i Revenant

I de dystra skogarna finns det ingen plats för nå’ “Carpe Diem”.


Det är ett bistert liv de lever, pälsjägarna i 1800-talets begynnelse som fick smyga slalom mellan Pawnee’- och Arikara-indianer med den udda samlingen fransmän som alla var ute efter deras byte.

revenantbdNär kapten Andrew Henry’s gäng om en 40 man lidit stora förluster och bara dussinet överlevt efter en attack från de våldsamma Arikara-indianerna så måste de till fots ta sig till neutral mark, ledda av vägvisaren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio). När Glass skadas svårt i en farlig dans med en grizzlybjörn måste han lämnas kvar för att gruppen ska kunna vinna mark. Vaktad endast av sin son Hawk (Forrest Goodluck), vännen Bridger (Will Poulter) och den ende som kräver betalning för att stanna, Fitzgerald (Tom Hardy). Men den vaktande trion skingras snart och det blir upp till Hugh Glass att själv fäkta för sin överlevnad – ställd mot naturens obarmhärtighet och fiender som lurar runt varje hörn, bakom varje träd.

Leonardo DiCaprio gjorde så bra ifrån sig som överlevare i de bistra skogarna att han förtjänstfullt vann en eftertraktad Oscar och visade prov på att gränsen mellan verklighet och film sannerligen kan suddas ut. Alejandro G. Inarritu’s regi och stil är oöverträffad i vildmarksäventyrsmiljöer vilket självklart hjälper DiCaprio när tagningarna är så långa att man nästan kvävs av spänningen. Det är så påtagligt att man ryser, om och om igen. Grovt våldsamma sekvenser beblandas med dialogdrivna och dialogfria, vackra betraktande scener. The Revenant ställer med lätthet alla andra överlevar-filmer i skuggan.

Dramat i filmen är också det oslagbart med en utveckling av karaktärerna som inte är given från start. I början vet vi inte vem som är god eller ond och karaktärsskådespelaren Tom Hardy visar bredvid DiCaprio återigen att han är kompetent att axla vilken roll som helst utan att brista i trovärdighet. Backad av Will Poulter, kanske mest känd för att fått testiklarna tuggade på av en spindel i We’re the Miller’s, blir det inte sämre och det är uppfriskande att se Poulter i en roll som inte bara innebär att han står still och tar lort från alfahannar. Här är han på G ordentligt.

Revenant är kanske årets släpp på bluray och en välkommet tilltagen film på alla sätt. Detaljerad, lång speltid (2,5 timmar), välspelad och otroligt snygg. Ja det finns inte mycket att gnälla på här. Se The Revenant om du inte gjort det redan, såklart.