Resident Evil: Retribution

Alice vs. Umbrella Corp – Rond 5.


Har du följt Resident Evil-serien så vet du (även om du inte håller med) att filmerna mer och mer tappar greppet och nuförtiden kan ses som parodier av sig själva. I den femte filmen så är det här så uppenbart att det ibland knappt går att hålla skratten inne. Trots det, är Retribution en hyfsad actionfilm som i alla fall erbjuder tuffa monster och ett semicoolt scenario.

Handlingen är så pass vek att den inte ens får ett synopsis på baksidan av filmens fodral. Det står bara att det är en uppföljare… Vi vet vad vi kan förvänta oss och det är precis det som levereras.

Alice (Milla Jovovich) vaknar (som vanligt) från en djup sömn och tar reda på vad det är som behöver förgöras och agerar därefter. Hon får hjälp av två före detta fiender i Ada Wong (BingBing Li) och Albert Wesker (Shawn Roberts) samt ett militärteam som är på väg, men som kommer att ta sin tid. Mot sig har Alice Umbrellas Superdator Red Queen, diverse zombies och en del häftigare och mer karaktäristiska bestar. Men det största hotet är före detta zombieslakterskan Jill Valentine samt hela Alice’s team från den första filmen, som alla på ett sätt eller annat omvänts för att tjäna Red Queen.

Packshot Resident Evil Retribution BlurayDet hela kan egentligen sammanfattas såhär: 1. Vakna, 2. Ta reda på vad som händer, 3. Hitta de tighta kläderna och vapnen, 4. Döda allt som dör och spring ifrån det som överlever.

De försök som görs för att Resident Evil: Retribution ska uppfattas som både smart och underhållande samtidigt misslyckas. För den här filmen är allt annat än smart. Hålen i storyn som inte fyllts i är tillräckligt stora för att låta planeter passera igenom, där superdatorn Red Queen tycks vara upptagen med annat medan hennes fiender ofta helt ostört strosar omkring i en värld som hon kontrollerar hur hon vill. Sannolikheten att våra hjältar skulle överleva är helt enkelt för liten.

Till de uppenbara bristerna i filmens trovärdighet läggs skådespelet, eller frånvaron av detsamma. Det saknas seriöst skådespel när det räknas som mest och det blir hattigt och stelt. Manuset kan möjligen ha inspirerats av och tagits ur olika citatböcker med krigstema. De enda som gör det de ska på rätt sätt är den unga förmågan Aryana Engineer som spelar Alice’s under filmen funna surrogatdotter och Milla Jovovich som också håller sin roll, en urholkad version av en vettig actionhjältinna som nu mest paraderar omkring i tighta kläder och försöker se tuff ut.

Strukturen i Retribution är precis som det är i tv-spelen, så för mig som har spelat flera av dem (tidigare) så är det action och zombieslakten som blir fokuspunkten. Där tycker jag ändå att Paul W.S. Anderson lyckas, dock utan att introducera någonting nytt till serien. Världen som byggts upp av Umbrella Corporation är under jord och där finns olika delar av världen simulerade, som Tokyo, New York och Moskva. Varje stad kan lätt ses som en nivå i ett spel där Alice & Co måste ta sig fram för att till slut ta ner den största fienden. Så är det, om och om igen ett par tre gånger för att sen avslutas med en ultimat slutfight som i vilket spel som helst… Skillnaden mot att spela tv-spel är väl det att man här bara får sitta på sidan av och vänta på sin tur, utan att få hålla kontrollen innan det är slut.

Gillar du spelen, gillar du de tidigare filmerna? Då vet du att du måste se Retribution och alla kommande filmerna, Resident Evil 6 är på gång och det ser jag konstigt nog fram emot. För den som måste ha action med lite mer tanke bakom det, den som gillar välplanerade filmer som inte förlitar sig på gamla meriter och som jobbar för att förnya genren, ja då är det bara att fortsätta leta, för det var länge sedan Resident Evil gjorde något sånt och Retribution är det bästa exemplet hitills på hur lite det finns kvar att använda sig av.

Blurayen är ett flimmer av fina bildrutor som ackompanjeras av ett duktigt ljudspår. Extramaterialets höjdpunkt är den rätt svårnavigerade men ändå häftiga biografi-del där alla nyckelkaraktärer finns med och man kan titta på klipp både från Retribution och tidigare filmer. Det gillade jag verkligen. I övrigt så är det outtakes, bloopers, bakom-kameran, kommentarspår och gott om det. Inget av det gör filmen bättre, men det är alltid trevligt med extramaterial.

INGA KOMMENTARER