Remains Packshot DVD

Mycket zombies men snålt med action.


I världens största småstad Reno går det särskilt hett till när ett fredsinitiativ (?) som innefattar någon form av högexplosivt atombränsle går åt helvete och hela staden förvandlas till ett näste för de odöda efter en enorm explosion.

Några få överlevare har haft turen att befinna sig i diverse skyddade skrymslen under explosionen, men de tar sig ingenstans då gatorna nu är fyllda av nyskapade atomzombies. Med gott om proviant i casinots kök bestämmer de sig för att barrikadera, en tillfällig lösning visar det sig när de odöda som knackar på dörren utvecklas och blir både smartare och snabbare. Vilket ger överlevarna två val. Antingen dör de en hemsk död bland slitna korlekar och jämnt viktfördelade röda tärningar, eller så beger de sig ut på gatorna i hopp om att hitta en fungerande bil för att fly helvetets senaste koloni på jorden. De väljer givetvis det senare.

Remains är baserad på serietidningen med samma namn och även skriven för filmformatet av bådas huvudman Steve Niles (tillsammans med John Doolan). Med hjälp av regissören Colin Theys och en liten samling tv-serieskådisar med hunken Grant Bowler i spetsen görs försöket att återskapa den dystopiska stämningen Niles lagt ned timmar på att skapa i serien, för att pladask endast bli ett upprepande mönster flyktförsök i alldeles för mättade färger och tråkigt oattraktiva miljöer. Sällan har jag skådat en så oengagerande zombie-apokalyps som tråkat ut mig så mycket som Remains, där det enda värt att se är en misslyckad forcering av garageport med en smartcar och kostym samt smink tillhörande alla de odöda.

Det räcker såklart inte för att roa mig i mer än max fem minuter och resterande tid spenderas ömsom väntandes på att någonting ska hända ömsom suckandes kring att det som faktiskt händer inte levererar det jag väntat på. Remains är en typiskt billig film som verkar ha spelats in alldeles för snabbt, med för lite kompetent personal och med dåligt utförd regi. Förutom ett par stiliserade bilder som skulle passa bra som posters på zombie-älskarnas sovrumsväggar tycks det mest vara så att Colin Theys bortsett från det redan från början svaga manuset och istället försökt få till någon form av apokalyptisk upplevelse, som inte erbjuder mer än de snygga bilderna. Men ställer man det som ser bra ut mot att varje replik uttalas med dålig inlevelse och helt utan närvaro och mer eller mindre läst innantill så ger det lika mycket som det tar från filmens helhet.

Jag hoppades att Remains skulle vara en mörkare och elakare film än det är men resultatet gör mig besviken då det varken erbjuds tillräckligt med blod och flygande inälvor för att det ska bli äckligt, manuset är svagt och lämnas helt utan förklaring (kanske något för uppföljaren?) och skådespelarna kräver en regissör bakom sig som har en klarare vision än Colin Theys. Det är halvdant och b-aktigt med bara ett fåtal fördelaktiga scener och händelser. Ska man tvunget se alla zombiefilmer så är inte Remains det absoluta bottennappet men det är inte heller en film som man minns och därför blir det inte mer än en svag tvåa på betygsskalan. Det gör inte ont att se Remains, men det är knappast en film som du kommer se mer än en gång.

INGA KOMMENTARER