REC 3 - Genesis DVD

En annorlunda kärleksfilm.


Tills döden skiljer dem åt, det lovar Clara och Koldo vid altaret när vi precis som hela deras stora släkt är bjudna på bröllop. Alla har en härlig kväll med skratt, dans och skoj, tills en av farbröderna tar festen ett steg för långt, ramlar ned från en balkong och biter loss en bit kött från sin frus hals. Festen går på ett ögonblick från familjefest till panik och våld. Det nygifta paret skiljs åt i tumultet och ingen av dem tänker lämna den andra i sticket.

[REC]³ är en oväntat mångsidig kärleksfilm som inte dribblar alltför mycket i det romantiska tramset utan istället förlitar sig på att bevisa kärlek genom att såga zombies med motorsåg. Den är inledningsvis filmad som en dokumentation av bröllopet i stil mockumentär/found footage men övergår från det till att bli mer klassiskt regisserad, precis vid rätt tidpunkt. Paco Plaza, som står bakom alla REC-filmerna, timear faktiskt inte bara det utan det mesta i den här filmen helt rätt, vilket gör den till en omväxlande och alltid händelserik film att titta på. Med humor, våld, nya idéer och gamla pålitliga ingredienser är det här en hård pralin som håller smaken.

För fans av zombiesvängen erbjuds det inte alltför mycket nytt rent innehållsmässigt men det som finns med är väl framfört. Handlingens kärna är såklart överlevnad och det bästa med berättandet är att vi delvis följer Clara (Leticia Dolera) och i nästa stund Koldo (Diego Martin) där båda träffar på delvis färgstarka karaktärer i sökandet efter varandra. Jag uppskattar alltid humor i filmer som den här och där lyckas [REC]³ verkligen plocka poäng på poäng. Bland annat så får Svampbob John bekämpa zombies i full utstyrsel och det är en fröjd att se en klumpig skumgummiklump springa för livet. (Det är inte Svampbob Fyrkant, på grund av upphovsrättsliga skäl.)

Förhållandet till de tidigare REC-filmerna är rätt löst där den här filmen är en prequel och upptakten till vad som händer i den första filmen. Den mest märkbara skillnaden är att det som var så vidrigt skrämmande i första filmen aldrig tas tillvara på här och siktet är mer inställt på att vara både rolig och actionfylld, vilket den också är. Uppföljaren [REC 2] har jag inte sett så jag uttalar mig inte om den, men det måste jag råda bot på. [REC]³ skulle lika gärna kunna vara en fristående zombierulle som en del av den här “serien”, men jag förstår om Plaza vill ta tillvara på ett välkänt koncept för att få extra spridning. Och varför inte liksom?

Gillar du zombiefilmer som rör om i grytan? Tar lite nya initiativ utan att gå alltför långt från mallen som alltid fungerar samtidigt som den är rolig, rå och blodig? Då är det här ett riktigt bra val. Jag ger den gladeligen en trea som är på väg att tippa över till en fyra i betyg. Hade den varit lite mer raffinerad i stilen med tuffare effekter och en mer bitande skräckkänsla så hade jag varit generösare.

INGA KOMMENTARER