Real steel (bluray)

Löjligt underhållande och väldigt medryckande!


Boxning som sport har tagit ett steg in i framtiden. Istället för ett par svettiga människor med röda tjocka handskar så står nu två närmare tre meter höga robotar i varsin ringhörna redo för att dela med sig av sin kapacitet till förstörelse. Fighterna gås till döden, bara en vinnare står kvar och det gäller alla matcher, utan regler, på alla nivåer.

Charle Kenton (Hugh Jackman) är en avdankad boxare som anammat sportens nya form och tagit fram kontrollerna till sin robot Ambush istället för att söka efter mänskliga motståndare. Tyvärr så har oddsen inte varit på hans sida och skuldsaldot kan vittna om precis det. Grovt skuldbelagd, desperat och långt ifrån ovillig att anta vilket skamligt vadslagningsbud som helst så är han på väg att förlora allt. När hans son Max (Dakota Goyo) då helt plötsligt dyker upp efter att de inte setts på elva år så är alla eventuella planer på lugn och ro som bortblåsta. En snärtig liten grabb som inte direkt ställer sig positiv till sin ständigt frånvarande pappa. Med all rätta. De två omaka familjemedlemmarna har dock en hel del gemensamt och tillsammans så ser de trots sina meningsskiljaktigheter ett svagt ljus i framtiden, både som en familj och som duktiga kombatanter inom Robotboxningen.

Söker du underhållning och lättsmält dramatik så är det bara att se Real steel. Först och främst så är det en underhållande film med Hugh Jackman och Dakota Goyo i prima samspel. Robotarna är de trovärdigaste jag sett förutom Transformers och de smälter in både med omgivningar, samspel med skådespelare och resterande film som fullt ut levander roller. Det är till och med så pass medryckande ibland att jag börjar skapa tycke för dem emotionellt, precis som i Wall-E så byggs identiteter baserade på rörelser, ljud och våra egna förutsättningar. Fast inte i samma utstuderade utsträckning som Pixar åstadkom.

Klyschorna haglar rätt och tätt precis som jag förväntat mig fast det känns ändå fräscht och nyskapande på något vis. Antingen är det på grund av robotarna eller berättarformen, jag misstänker att det är robotarna.

Robotar generellt sett är ju coola som ingenting annat och ställer du två av dem i en ring och befaller dem att slåss till döden så blir det ju givetvis ännu häftigare. De robotar som finns med i Real steel är några av de tuffaste jag någonsin sett på film. Att de rör sig så som robotar kan tänkas göra försämrar ju inte det heller. Kanske inte helt och hållet perfekt alla gånger men ändock trovärdigt i de flesta moment. Precis såsom huvudrollerna är underdogs så är också roboten som de kontrollerar ett rejält andrahandsval, oddsen ständigt emot sig men med en förmåga att genom smidig manövrering ta sig förbi de mest ondsinta motståndarna.

Den enda nackdelen som jag hittar med Real steel såhär direkt efter att ha suttit och klappat och ropat ATOM, ATOM, ATOM i soffan tillsammans med min äldsta dotter är en sidohistoria som känns onödig och endast viktig för att skapa lite man-vs-man-action bland alla robotfighter (som det är mer än gott om kan jag säga). Utgåvan från Disney är nära underbar och det finns med mycket rätt så specialiserat extramaterial att tillgå för den som inte mättat robotsuget med strax över två timmars speltid.

Real steel är en av de allra bästa fightingfilmerna som jag sett. Att The Warrior (årets mest överskattade film) ligger på IMDB’s top 250 lista i skrivande stund och Real steel inte gör det förstår jag inte. Real steel är bättre på alla punkter som jag finner viktiga i den här subgenren, så se den direkt. Det är inget du behöver fundera vidare på!

INGA KOMMENTARER