The Purge

Vad skulle du göra?


Våldtäkt, mord, rån och misshandel. Handlingar de flesta av oss undviker i vårt dagliga liv. Men. Tänk om du en gång om året, under en tolvtimmarsnatt kunde göra vad du ville. Ingen polisstyrka på alerten. Inga regler. Inga konsekvenser. Vad skulle du göra?

Det här har blivit verklighet i The Purge som utspelar sig år 2022 i ett USA som genomgått en ordentlig statslig re-make. Arbetslöshet och kriminalitet har nått rekordlåga nivåer och medborgarna kan slappna av under 364 dagar per år. Men lever i total skräck eller i ett vansinnesrus den 365:e dagen då “rensningen” äger rum.

Hemma hos familjen Sandin så är säkerhetssystemet inkopplat och det fina huset har förvandlats till en inbrottssäker bunker. Familjefadern James (Ethan Hawke) har gjort sig en förmögenhet genom rensningen och de lever ett gott liv. Dottern Zoey (Adelaide Kane) försöker få sin äldre pojkvän accepterad, den yngsta sonen Charlie (Max Burkholder) håller sig sysselsatt med uppfinningar och hemmafrun Mary (Lena Headey) är ja, hemmafru. En duktig kärnfamilj utan några större problem.

Men idyllen i det dystopiskt lyckliga 2022 kommer att raseras när sonen Charlie finner det alltför svårt att ignorera vad som händer utanför deras temporära fort. Han släpper in en jagad främling och drar därmed till sig uppmärksamheten hos en grupp ungdomar som fullt ut tar del i rensningen. Familjen blir ungdomarnas nya mål och det som skulle bli en lugn natt av väntan blir ett krig där deras egna hem är skådespelsplatsen.

Idén till The Purge är berömvärd och något som jag kan tänka mig att många skulle uppskatta om det vore verklighet. Aggressioner och frustration är något som vi alla bär med oss genom livet och tänk vilken frihet att under en natt, kunna ta hand om alla de som irriterat oss eller på något annat sätt inte förtjänar att leva. En dryg granne eller den där killen som gick före i kön på ICA. I teorin är det rätt fantastiskt, men i praktiken och det till och med som spelfilm, oerhört svårsålt.

The Purge blurayFör efter en kort inledning och introduktion kring konceptet så börjar jag tvivla på att den här filmen i sig var en särskilt bra ide. Tanken är god men berättandet inte lika bra. Jämför jag till exempel The Purge med en äldre film med ett liknande scenario som Panic Room (Där en mor och dotter låser in sig i ett rum då inbrottstjuvar tagit sig in.) så saknas det både nerv och spänning. Det blir aldrig engagerande eller relaterbart, och kärnfamiljen är alltför simpelt skapt för att karaktärerna ska vara särskilt lättgillade.

Ethan Hawke är den som är tänkt dra det tyngsta lasset i att försvara den amerikanska drömmen och han gör det rutinerat men tyvärr betyder det att hans medskådespelare hamnar i skymundan. De ställs alla inför samvetskval och frågor under filmens gång vilka ges mindre plats än simpla skrämseltekniker och alldeles för mycket av filmen går åt till stilistiska drag, som att betrakta de maskerade ungdomarna, i ett slags larviga montage där de gör olika “tuffa” saker för att verka skrämmande. Det är varken skrämmande eller intressant, man vet att det är utanför och väntar bara på att de ska göra något.

The Purge hade gjort sig bättre som en film mitt i händelsernas centrum, utanför huset där allt nu händer. Att följa en familj som är på väg hemåt mitt i hemskheterna hade varit tusen gånger mer intressant och mer nyskapande än att passivt försvara, för det blir inte särskilt mycket värdefull action eller spänning här. Trots att det finns så mycket potential. The Purge förblir en halvdan film baserad på en bra ide, som tyvärr aldrig blir mer intressant än frågan “-Vad skulle du göra?”… och den frågan är egentligen helt betydelselös.

INGA KOMMENTARER