The Purge: Anarchy

Uppföljaren som ändrar allt jag önskat mig!


“The Purge hade gjort sig bättre som en film mitt i händelsernas centrum, utanför huset där allt nu händer.”

Raden ovanför skrev jag för lite mer än ett år sedan efter att jag sett den första Purge-filmen. En film som bjöd på en hel del nytänk, en spännande och tankeväckande idé men som tyvärr inte tog tillvara på vilka det är som dras till den här sortens filmer, då fokuset låg på en rik familj i en välbärgad förort som förutom några enstaka bråkstakar klarade sig undan nattens kaos.

Purge 2 blurayDet här råder James DeMonaco bot på i sin uppföljare Anarchy, där vi i motsats till den första filmens Panic Room-inspirerade handling nu hamnar mitt i händelsernas centrum tillsammans med en grupp överlevare. De deltar inte i The Purge, men har ändå hamnat mitt i smeten vilket tvingar dem till att göra saker de aldrig tidigare kunnat tänka sig, bara för att överleva natten. Självklart råkar de på en mängd olika scenarion där vansinniga mördare och människohandlare i överklassens tjänst försöker få tag i dem.

The Purge 2 tar konceptet med en laglös natt där alla brott är tillåtna till den nivå jag förväntade mig från den första filmen och det är ett rent nöje att följa den brokiga gruppen på deras ofrivilliga äventyr genom stadens blodfyllda gator. James DeMonaco har tillsammans med sitt team växlat upp gällande allt från närvaro med kameran, filmens stil, skådespelarnas insatser, ljud och bäst av allt den krypande klaustrofobiska känslan som ständigt är närvarande. Ofta känner jag att pulsen höjs i de allra knivigaste situationerna och det är långt över mina förväntningar. Karaktärerna är väldigt lätta att relatera till och att DeMonaco valt att slå uppåt mot överklassen i den här filmen gör att deras kamp blir väldigt relevant. En bitig kommentar mot rådande samhällssystem världen över.

The Purge: Anarchy är en given film att se även om du inte gillade den första filmen, den är väldigt annorlunda och bara så mycket bättre. DeMonaco lyckas med allt jag saknade sen tidigare och nu ska det bli väldigt intressant att se vad som kommer ske under nästa Purge, som enligt IMDB ligger “under produktion”.