Jonas Malmsjö i Psalm 21

Stilig spökhistoria i den svenska landsbygden.


Henrik Horneus (Jonas Malmsjö) är en uppskattad predikant i storstan som på senare tid drabbats av hemska mardrömmar om sin sedan länge avlidne mamma. När hans far, också präst, dör under märkliga omständigheter så beger sig Henrik hemåt för att reda ut vad som hänt. Svaren han får leder honom rakt in i ett oanat mörker där hans mardrömmar förverkligas och allt han tror på utmanas.

Psalm 21Svensk skräckfilm har traditionellt sett, oavsiktligt eller inte, alltid haft en komisk underton som gjort att det inte riktigt känns helt seriöst. På senare tid så har det här förändrats och jag undrar om inte Psalm 21 från 2009 gjorde mycket för att förändra detta. För det här är humorlöst och seriöst med både en rak handling och en mer diffus och drömsk historia, där det är mer öppet för tolkning och tyvärr också rätt ofta -förvirring.

Fredrik Hiller gör en snygg film som jag tycker har fått oförtjänt dåligt rykte då jag inte riktigt förstår vad som skulle vara sämre med Psalm 21 än någon annan svensk film. Skådespelet är diskutabelt med Jonas Malmsjö ibland lite överengagerad i sina replikleveranser och sitt minspel. Han agerar dock jämnt genom hela filmen och gör karaktären, prästen Henrik verklig och intressant. Bredvid hans väldigt stora roll, den enda egentligen drivande, så ser man rutinerade skådespelare som Görel Croona, Per Ragnar som slungad ur Tv-serien “Tre Kronor” varifrån alla redan känner honom som tokpräst redan. Inte att glömma, en ljummet förförande Josefin Ljungman i en av filmens mer spännande men alltför outvecklade roller.

Psalm 21 har en ordentlig spänningshalt att erbjuda och det är en välberättad film som trots att den ibland är förvirrande fixar att summera budskapet kraftfullt mot det bitterljuva slutet. Har du en förkärlek till svensk film och av någon anledning missat denna så tycker jag du ska se – det är inte fantastiskt men det är annorlunda och seriöst.

Fredrik Hiller står listad som regissör för den kommande filmen Zon 261 som enligt vad jag förstått ska handla lite om virus på vift och zombies. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer där då det han gör med Psalm 21 lovar gott. Zon 261 ser ännu bättre ut och ja, den ser jag fram emot ordentligt.