Prom

Helt ok med tanke på vad det är för något.


Disney’s highschoolfilmer har väl aldrig riktigt intresserat mig, det finns inte något speciellt för mig att hämta ur skolflickors önskedrömmar och semituffa pojkars rebelliska men ändå rätt snälla beteende. Så när jag mottog ett exemplar av Prom så var det på vinst och förlust – det var väldigt länge sen jag såg någonting i den här subgenren, som tydligen verkar ha utvecklats rätt så mycket sen sist!

Som titeln blatant antyder så handlar det hela om skolbalen som avslutar år av studerande och umgänge i skåpbeklädda korridorer. Som en soldat vid fronten kämpar Nova Prescott (Aimee Teegarden) för att få till den perfekta balen där alla (till och med gotharna) ska kunna stortrivas och hennes dröm tycks gå i uppfyllelse! Alla dekorationer är färdiga, affischerna blev en succé och eleverna verkar se fram emot eventet med stora förhoppningar! Så händer det som inte får hända, allt arbete som Nova utfört går upp i rök i en brand och med väldigt kort tid kvar till balen så blir det såklart panik!

Samtidigt som balen riskerar att inte bli av så följer vi även Nova samt ett antal biroller i deras sökande efter den perfekta balpartnern (och mer). Nova, en realiserad Askungen väntar på sin av sig själv utnämnda drömprins, som aldrig verkar fatta vad hon hoppas på medan romantiska utspel av andra sker runtomkring henne var hon än vänder sin blick. Av en händelse så paras hon ihop med rebellen och Johnny Depp-look-a-liken Jesse (Thomas McDonell) i ett försök att återskapa all rekvisita till balen. Ett oväntat möte som lockar fram känslor som Nova inte riktigt väntat sig.

Prom är precis det du förväntar dig att det ska vara men med en ganska vuxen underton. Nästan allt är snällt och fint med en lagom nypa kontrovers i ett par av de manliga rollerna. Moraliserandet är lika självklart som klädprovarmontage och det är väl i stort sett ofrånkomligt eftersom det är riktat mot tonåringar och skapat av Disney, som ju inte direkt gjort sig kända för realism utan lutat sig mer åt famlijär underhållning som går att lita på.

Jag var tveksam till om jag skulle ta mig igenom hela Prom men faktiskt så blev jag glatt överraskad. Det är en helt reko film som tar upp en hel del funderingar som unga vuxna eller gamla barn kan tänkas brottas med. Det handlar om kärlek, vänskap och partnerskap. Lite svårassocierarbart med den grandiosa legendariska skolbalen eftsersom det enda vi hade var ”disco” i gympasalen. Som jag kommer ihåg att vi hade när jag var grabb, då var det fortfarande samma grönbruna gympasal, skillnaden var rökmaskinen och killen som lirade skivor. Plus att vi inte fick ta fram innebandyklubborna och köra match… vilket aldrig var populärt. Kanske finns det skolbal i Sverige också? Det är inget som jag upplevt i alla fall.

För att avrunda så är det bara att konstatera att om du är lite intresserad av den här filmen så är det bara att se den. Du kommer få det du förväntat dig och möjligen lite mer, det är snyggt och propert utan krusiduller, skådespelet är helt ok och handlingen inte helt pjåkig den heller. Om jag som 30-årig monsterfantast tittar mig igenom hela Prom så gör du det också, det är jag rätt så säker på faktiskt.

INGA KOMMENTARER