Hayao Miyazaki's Prinsessan Mononoke

Ett måste för alla, inte bara Ghibli-fansen.


Studio Ghibli behöver oftast inte någon större presentation, då de flesta som letar texter eller omdömen kring deras filmer vet vad det handlar om. Men för att ändå berätta lite så handlar det om högkvalitativa berättelser i animerad japansk animé-form där huvudnamnet att lägga på minnet är Hayao Miyazaki. Mannen som mer eller mindre är synonymt med allt Ghibli skapt, något felaktigt dock då han inte är den enda upphovsmannen till studion, utan startade det hela tillsammans med Isao Takahata och Toshio Suzuki, som även de är inblandade i många produktionerna på ett sätt eller annat.

Prinsessan Mononoke är dock Miyazaki’s film då han både skrivit och regisserat den. Handlingen utspelar sig i ett Japanskt tiderum (Muromachi-perioden) då Gudar och människor fortfarande hade levt sida vid sida på jorden sen länge. Samexistensen fungerade då respekt för varandar och naturen alltid funnits.

Prinsessan Mononoke DVDNär vi introduceras till huvudpersonen Ashitaka (Yôji Matsuda) så har det dock någonstans långt bortanför hans by’s gränser begåtts ett gravt felsteg. Resultatet av detta är att Ashitaka’s by attackeras av ett enormt vildsvin inlindat i tentakler, ett monster på väg att förgöra allt den möjligen kan. Ashitaka offrar sig själv och lyckas stoppa besten, bara för att själv ta över den förbannelse som drivit djuret från sitt egentliga hem. Med råd från sin by’s siare och äldre så förmås Ashitaka, för att stävja förbannelsen, bege sig mot de djupaste skogarna, där han kan finna HjortGuden – den enda, om villig, med möjlighet att hjälpa.

Ashitaka når sitt mål, för att mötas av en pågående konflikt mellan människa och natur, mellan Gudarna och människan, vilken inte tycks gå att lösa utan blodsspillan och uppoffringar från någon sida. Ashitaka tar på sig ansvaret att som utböling och objektiv i kampen försöka reda ut så mycket han kan i konflikten, för att i alla fall kunna förhindra ett totalt stopp för allt nuvarande liv i regionen. Under detta äventyr lär han känna två starka kvinnor som befinner sig på varsin sida i den groende konflikten. Först den järnutvinnande, skogsförstörande Eboshi (Yûko Tanaka) och sen hennes nemesis, vargflickan San (Yuriko Ishida). Deras berättelser är minst lika intressanta som Ashitaka’s och därför perfekt ihoplindade med varandra i en fläta som dras åt allt tightare ju längre in i filmen vi kommer.

Jag kan inte annat än att buga mig inför Hayao Miyazaki även fast jag inte vet hur jag kan göra det på ett korrekt , japanskt traditionellt sätt. Prinsessan Mononoke är utan tvekan en av de allra bästa Ghibli-produktionerna jag hittills sett – och då har jag sett, samt tyckt om väldigt många av dem, i stort sett allihop förutom Mina Grannar Yamadas, som inte är typisk för varken Ghibli eller den formen av Animé vi matas med i väst generellt sett.

Mononoke innehåller både ett starkt budskap som förmedlas utan bekymmer via en spännande berättelse fylld av kamp från flera olika perspektiv. Där allas historia inom filmen får plats, samtidigt som dessa intressanta öden redovisas så fylls reflektionen i mina ögon med de några av de vackraste bilderna från animerad film jag någonsin sett. Eufori inom filmsammanhang (och ingenting annat) när allt som behövs läggs lager på laget med ett alldeles perfekt resultat. Jag kan inte annat än att vilja se om Prinsessan Mononoke direkt, tyvärr så har jag inte tid, jag är till och med så förtjust att tatueringsideér frambringas från detaljer i berättelsen, jag vill föreviga, vara en del av och hedra den här filmen, då det är en av de bästa filmer som någonsin gjorts.

Det som är lite oturligt med filmen i sig är dvd’n som den ges ut på, tyvärr inte supergod kvalité men med gott om trevligt om än väldigt repetetivt extramaterial. Förmodligen är det en bluray (antingen engelsk, eller svensk) på väg någonstans med bättre bild och ljudkvalité och tills dess så är den här utgåvan gott och väl godkänd. Förutom den tekniska nackdelen så finns det ingen anledning till att inte se Prinsessan Monoke, en film som utan tvekan kommer hyllas förevigt som en av de bästa av sitt slag.

INGA KOMMENTARER