Scott Stewart's Priest

Vampyrer och präster i en cowboyiansk framtidsdystopi.


I en tecknad inledning som påminner om animen ”Afro ninja” inleds Priest med en historielektion kring kriget mellan mänskligheten och vampyrerna. Ett blodigt långt krig som endast kunde stävjas med hjälp av en av kyrkan framtagen elittrupp kallade ”Priests”.

De var de enda som kunde rå på vampyrerna, ja förutom solen då, och deras uppdrag var att utrota eller i alla fall neutralisera mörkrets härskare. Uppdraget lyckades, men alla vampyrer försvann inte. Prästerna glömdes bort och gick från att vara hjältar till att bli missanpassade individer med svårigheter att hitta jobb eller mening med livet under kyrkans hårda styre.

Vi följer den onamnade prästen (Paul Bettany) under vampyrernas återuppståndelse, en omvälvande tid – full av action och spänning i en westerninspirerad dystopi kring Cathedral city, ett kristet center för hjärntvätt och lydnad. Den uppdiktade säkerheten innanför Cathedral city’s murar krackelerar när en familj brutalt överfalls och en ung kvinna kidnappas.

PriestTillsammans med sheriffen Hicks (Cam Gigandet, med sheriffstjärna på bröstet och allt) tar Priest upp jakten på kvinnan utan hänsyn till kyrkans rädsla för ytterligare en konflikt med vampyrerna. Det är dags att göra upp räkningen, en gång för alla.

Episkt tung musik ligger i bakgrunden av en värld som är svårigenkännlig idag, en framtidsvision med både utveckling och motsatsen där krigen har förstört jorden och flyttat människorna till högt byggda, trånga och mörka städer medan miljöerna utanför är mestadels öken. Tekniken är högt utvecklad medan människorna gått tillbaka till artonhundratalet med långa rockar, gunslingers, vattensäljande kvacksalvare och cowboyhattar. En spännande mix som mottagits både positivt och negativt av publiken, vad jag förstått mestadels negativt.

Jag är av en annan åsikt just där, då jag gillade den här mixen av cowboys, kristendom, vampyrer och framtidsdystopi. ”Priest” är en ovanlig film till utseendet – som använder klicheér och action för att föra fram sin historia.

Paul Bettany och Cam Gigandet som är våra hjältar att beundra spelar sina kort rätt efter egen förmåga. Castingen hos just Gigandet känns inte helt trovärdig då han är en trettioåring i en mycket äldre roll. Flickidolen passar inte riktigt i tuffingrollen som sheriff klädd i läderbrallor. Bettany smälter dock ihop med sin prästroll, som inte utmanar mycket mer skådespelarmässigt än valfri Schwarzenegger-tillskriven-roll från Terminatorsviten.

Det trevligaste att inhämta från ”Priest” är den cowboyianska framtiden som visuellt sett är mycket härlig. Bristerna i filmen vägs upp (tycker jag) av ickeromantiska vampyrer, ghouls och en given handling med ett vansinnigt avslut. Gillar du vampyrer och westerns så kommer du förmodligen känna igen många sekvenser från valfri favoritfilm, det kommer förmodligen inte kännas alltför positivt då ”Priest” inte direkt är en hyllning till någon genre utan mer ett högbudgetsexperiment i blandadet av dessa.

Först och främst en solid actionfilm med flera duktiga actionscener. En skön utstickare som ger en möjligheten att glömma tonårs och romantikvampyrtypen från Twilight för ett tag.

Blurayen är en trevlig sak med goda detaljer och ordentligt ljud, lite ojämn balans i volym mellan tal och effekthöjande musik under actionscener men annars helt ok. Extramaterialet gott tilltaget med en favorit i ”The bloody frontier” som handlar om hur de industriella städerna skapades, ljuden till vampyrerna, den stora tågscenen (som är obligatorisk i westernfilmer nästan) och bra mycket mer. Detaljerat, intressant och upplagt på ett underhållande sätt.

Tre pingviner till ”Priest” för den märkliga vinklingen, actionsekvenserna, musiken och CGI-arbetet som främst gynnar miljöerna men också fungerar bra, inte mästerligt, till vampyrer och effekter. Betyget blir inte högre eftersom det finns för många klicheér, en alldeles för passivt aggressiv huvudroll i Priest samt den felcastade Cam Gigandet som inte klarar av att bära de tunga sheriffkläderna.

INGA KOMMENTARER