Povels Pärlor Packshot DVD Sverige

Roliga timmarna med Farbror Ramel.


Förutom att jag fullkomligt förälskade mig i vackra Wenche Myhre som är en av Ramels duettkompisar i Sommarentusiasterna finner jag inte något större nöje i att bekanta mig med den svenska rimkungen under en fjärdedels dygn. Sex timmars ordvitserier är ungefär sex timmar för mycket om du frågar mig – men för den delen är jag inte den som förnekar någon nöjet att njuta av det här, och är du den som gillar Povel Ramel sen tidigare (jag har ingenting emot karln, inte min kopp med te bara) så är det här ett måste.

Povels Pärlor består av två olika huvudnummer med en massa extramaterial. Där huvudnumren är Sommarentusiasterna och Pow Show II, där Sommarentusiasternas andra del är det jag tycker mest om medan resterande mest blir en kamp mot att börja fippla med telefonen eller naveln.

Sommarentusiasterna

Ett scenframträdande som framfördes i tältturnéform 1968 där ena delen utspelar sig i korgen under en stor luftballong och den andra i fransk miljö med mycket sång. En professor och en kapten ska bege sig på äventyr och vi följer med dem från första dagens avfärd. I bagaget har de massvis av torrmjölk och andra torra former av mat, samt en bagare som smugit ombord i hopp om att också kunna bli en bragdman. Sune Mangs, Martin Ljung, Stig Grybe och Anna Sundqvist (som skrattmås) levererar ordvitsar skrivna av Povel Ramel och Beppe Wolgers med sån vitsfrekvens att det nästan är larvigt mycket. Gillar du liknande kommer du kikna av skratt, för det här är riktigt smart och trots den lilla scenen på 2×2 meter max så finns det utrymme för mycket innehåll.

Jag diggar dig sjungs det. Vi diggar kläderna![/caption]I den andra delen, som jag tyckte allra mest om då Wenche Myhre fick vara med mycket, så befinner vi oss i Frankrike. Hur och var missade jag att anteckna så specifikt men det jag vet och det jag roades av är att Ramel varken kan kommunicera med sin trädgårdsmästare eller med servitrisen som serverar frukost. Härligt att se Ramel gestikulera en omfattande frukost med kroppsspråk blandad med Frenska (Fransk Svengelska) till exempel. Sångerna är det bästa här och de är många, speciellt minnesvärd är den improvisationsliknande “Pilotti” som det verkligen är lätt att tralla med i, när den inte byter takt då, vilket den gör ofta. Hela den här andra delen av Sommarentusiasterna är sevärd och mer fartfylld och roligare än ballongfärden, trots att skämten haglade mycket friskare i den tidigare.

Pow Show II

I ärlighetens namn så hade jag väldigt svårt att ta mig igenom Pow Show II trots att gäster som Monica Zetterlund, Hasse Alfredson med flera dyker upp. En sång och sketchföreställning som lider av sin dåliga bildkvalite (det här är i färg till skillnad från Sommarentusiasterna) där färgerna glider samman och det känns allmänt sunkigt. Sångernas trallande når ändå fram och det är som vanligt lättlyssnat från Ramel. Temat för showen var kärlek, tyvärr kan jag inte ge lika mycket kärlek som jag ges tillbaka, men som sagt – för en Ramel-entusiast säkerligen väldigt trevligt. Stort plus i kanten för kostymerna till “Jag diggar dig, Jag diggar dig!” men i övrigt något jag kommer glömma snart.

Förutom de två showerna som tar upp halva speltiden så finns det lika mycket extramaterial. Många minnesintervjuer om Ramel med “kända människor”, privata filmer från Ramels egna arkiv och mycket mera. Det är rätt matigt att gå igenom allt för en sån som mig, som knappt orkar med “Far jag kan inte få upp min kokosnöt” men som jag stressar vidare på – för dem som gör det, en guldgruva. Det mesta av innehållet i Povels Pärlor är sånt som man inte ens hittar på nätet och det gör ju samlingen så mycket mer intressant än andra. Jag tänkte länka till Pilotti för att visa på hur bra sången är, men det är tydligen det enda klippet film som inte finns på Youtube än. Så vill du se det här så är det bara att införskaffa dvd’n – gillar du ordvitsar, Povel Ramel och trevlig stämning så kommer du definitivt inte att ångra dig.

Mitt betyg blir en stark trea, trots att jag inte gillar showerna genomgående så har de mycket charm, många väldigt bra sånger och ett historiskt värde. Extramaterialet höjer definitivt betyget och mycket av det bästa (det finns även många sångnummer i extramaterialet) finns att titta och lyssna på där.

INGA KOMMENTARER