Jack et la mécanique de coeur

Magiska animationer från fantasifulla Frankrike.


Jack är en pojke som föddes på tidernas kallaste dag. Det var så kallt att hans spädbarnshjärta frös till is och den enda räddningen var att byta ut det mot ett antikt gökur. Fråga mig inte hur det fungerar. För att klockan ska kunna hålla pojken vid liv är det av yttersta vikt att Jack aldrig hetsar upp sig och allra mest, undviker att förälska sig – då det utan tvivel skulle bli hans död.

Att inte förälska sig. En omöjlighet för en ung pojke med ett äventyrligt sinne, vilket vi får lära känna när han möter, förlorar och återfinner den unga Miss Acacia, världens mest bedårande kvinna.

Pojken Med Det Tickande Hjärtat BlurayPojken Med Det Tickande Hjärtat är en fransk-belgisk samproduktion som drev ett animationsföretag i botten (har jag hört) och fick en mycket senare release än beräknat. Möjligen var det så att den fantasifullt gränslösa idévärlden som filmen erbjuder var för drastiskt annorlunda, kanske på grund av att det här inte direkt är en film som talar till barn, utan mer till vuxna… Oavsett vilket så är jag innerligt glad att den inte förvisades till att vara ett misslyckat, kostsamt projekt. För det här är allt annat än ett misslyckande.

För känner du att de nu standardmässigt framavlade animerade filmerna som följer varandra på rad som Hamburgare i trågen på McDonalds så kan Pojken Med Det Tickande Hjärtat vara räddningen. Det är en film som ger hopp till den animerade genrens seriositet utan att bli osebar på grund av att den är tråkig, pretentiös eller förutsägbar. Pojken Med Det Tickande Hjärtat är en fantasifull visning av en värld där dagdrömmar vävs samman med verkligheten och fiktiva karaktärer minglar med biografiska. I den viktigaste birollen ser vi ingen mindre än den herre många kallar filmens fader, George Meliés, med välpolerad mustasch och en magiska radda cinematiska uppfinningar.

Möjligen skärmar den här filmen av sig från den stora publiken en aningen genom sin drömska stil och sina avvikande berättarideé. Personligen så fattar jag tycke för både det och karaktärerna vars enda nackdel finns i att de inte utvecklas nämnvärt, och skulle kunna liknas vid dockorna i en dockteater, spelandes utan att någonsin växa.

Animationerna är å andra sidan mycket fördelaktiga för karaktärerna och går i en annan riktning än det konventionella med mycket uppfinningsrikedom precis som i filmens miljödesign. Flera gånger om släpper jag ett “-Oj!” eller “- Fint!” när animatörernas lösningar förvånar.

Det här är en film som ger ett välkommet avbrott från Disney, Pixar, Dreamworks-tugget och jag börjar undra varför vi inte får se mer europeisk animation på DVD/BD i Sverige? Finns det ingen marknad för det här och i såna fall, varför? Det är ju så bra.