Le gamin au vélo

Cyril, 12 år, sökare.


Cyril bor på barnhem och rymmer stup i kvarten. Han längtar efter ett vanligt liv med sin pappa, där han kan cykla omkring på gatorna och ha roligt – som alla barn bör ha. Anledningen till att det roliga uteblir är att Cyrils pappa är en riktig ärkeknöl som helst inte vill veta av sin son, trots att han inte bor långt bort. Som tur är så är världen fördelad som så att för varje idiot så finns det någon likvärdigt godhjärtad. I det här fallet är det Samantha (Cécile De France) som bestämt tagit på sig ansvaret att ge Cyril (Thomas Doret) en chans att äntligen få vara ett vanligt barn, utanför barnhemmets portar.

Cyril och Samantha inleder en vänskap som inte blir helt problemfri, att ta hand om en prepubertal yngling med svåra ärr från trasiga familjerelationer är inte det lättaste. Och inflytandet från äldre pojkar, den trassliga relationen med pappan och en mycket viktig cykel gör det inte lättare. Cyril och Samantha förblir vänner – men deras vänskap är skör, och gång på gång ansträngs deras relation. Cyril’s framtid står på spel – frågan är om hans chans att växa upp i trygghet har givits honom för sent – eller om Cyrils trettonårsdag blir hans bästa födelsedag hittills.

Pojken med Cykeln (Le gamin au vélo) DVDFlerfaldigt prisbelönade brödraduon Dardenne står bakom Pojken med cykeln (Le gamin au vélo) med ett varsitt signaturleende på läpparna. Deras filmer (ofta som producenter) är präglade av konstnärsskap, människors liv, familjäritet, hopp blandat med förtvivlan och väldigt starka karaktärer. Pojken med Cykeln är inget undantag utan håller hårt i alla dessa delar, sammanvävt i en berättelse med lågt tempo, närhet och väldigt många mindre, men ändå mycket viktiga händelser.

Att bevittna ett barns kamp är alltid gripande och att bevittna Pojken med Cykeln är något extra, speciellt om du har egna barn, men inte uteslutande. När man ser filmen väcks många olika tankar kring föräldraskap, medmänsklighet och dagens mer och mer avkallnande samhälle. Och svaren låter sig väntas på till fördel för självrannsakning och eftertanke, men även för ett öppet filmformat utan pekpinnar som speglar realiteter istället för det mer skönsjungande fiktiva.

Utan att vara en expert på Luc och Jean-Pierre Dardenne kan jag rätt enkelt rekommendera deras filmer (inklusive den här) till alla som fascineras av det vardagliga dramatiska. Sök på deras namn på imdb så hittar du en uppsjö av fantastiska filmer att spendera hösten med. Som Sonen (Le Fils), The Axe (Le couperet), Rosetta och många fler. Mänskliga porträtt av individer i någon form av kris eller ytterlighet, precis vid gränsen i livet eller de som precis passerat den. Pojken med Cykeln är en jättebra start om du inte sett någon av deras filmer sen tidigare, då den sammanfattar stilen och tankebanorna kring deras historier på ett naturligt och publikvänligt sätt.

Filmen är vacker, väldigt välberättad med trovärdiga roller och skådespelare. Pojken som spelar Cyril gör en makalös debut och tillsammans med Cécile de France kommer han (och hon) till liv på riktigt allvar. Alla de hinder, frestelser och svårigheter som presenteras utanför barnhemmets murar är som tagna ur verkligheten och handlar mycket om sökandet efter en tillhörighet, grupptryck och den okonventionella familjen. Låter det intressant så är det bara att söka rätt på ett exemplar, för är du som mig lite av en mjukis när det kommer till film om familjer så är det här helt rätt! Se den.

INGA KOMMENTARER