Disney's Pocahontas

En vacker hyllning till både natur och människor.


Det är nästan tjugo år sen Pocahontas såg ljuset på film för första gången. Den första Disneyfilmen som är baserad på riktiga personer direkt och en kampsång för de amerikanska urinvånarna. Tjugo år, men det märks inte – för på bluray 2013 är Pocahontas lika fin som vilken nyproducerad film som helst, med 2d-animationerna som enda avslöjande (i positiv bemärkelse) egenskap.

I början på filmen följer vi sjöfararen John Smith som tagit värvning bland Guvernören Ratcliffes män i jakt på guld och evig ära från ‘Det nya landet’. Jargongen är hård och det är en piratlik besättning som seglar av. Samtidigt på andra sidan saltvattnet finner vi Pocahontas, en fri själ som lever sitt liv efter hur vinden bär henne. Det är två vitt skilda världar som snart ska mötas i en kulturkrock som leder till ett av de vackraste och mest spännande visuella äventyren som Disney hittills satt i samman.

Packshot Pocahontas BlurayMissa inte Pocahontas om du inte sett den tidigare, för det är en vacker animerad film, med musik av Alan Menken, regi av Mike Gabriel & Eric Goldberg och röster av Mel Gibson, Irene Bedard och David Ogden Stiers. Det är både en kärlekssaga och en kritik runt olikheter och brist på acceptans och respekt som är lika aktuell idag som då. Allt berättat med ett flyt som får varje sång (förutom en mellan Pocahontas och hennes far) att falla in i berättelsen på ett helt naturligt sätt. Även om en del av dem inte är fullt så starka som man hoppas. Främst hörs Colors of the Wind, Listen with your heart med fördel, då de verkligen har starka melodier men något förvirrande texter. Pocahontas beblandar humor och spänning i kampen om landet, guldet och att få korsa gränser till det som anses förbjudet, sagan är stark men lekfull där både den yngre och den äldre publiken kan ta del av en trevlig stund framför teven.

Animationsmässigt så är jag aningen tveksam till det kantiga utseendet som använts för karaktärerna men det är mest en vanesak. Det allra bästa arbetet gällande bilderna i Pocahontas skulle jag vilja påstå ligger i det naturliga och bakgrunderna som verkligen är fantastiska och får liv i filmen på riktigt. Tänk på det när/om du ser den, för det är väldigt detaljerat och verkligen en skön värld att vila ögonen på.

De flesta klassikerna som släpps på bluray nu för att uppgradera formaten har antingen fått fyror eller femmor av mig. Det kanske är lite tråkigt i det roliga, men filmerna förtjänar oftast de höga betygen. Att Pocahontas är en bra film visste jag redan innan jag startat den, men sen när jag började titta på vilket extramaterial som fanns med – då blev jag faktiskt rätt överväldigad. Det är så mycket att det nästan kräver en extra sittning.

Allt från röstjämförelser från olika länder där man kan lyssna till Pocahontas sångröst på språk från Mandarin till Svenska, storyboards från det slopade projektet som till slut blev Pocahontas (Hiawatha) samt en borttagen sång (som är väldigt krämig), produktion och design-featuretter, hur karaktärerna kom till liv, en singalong, dokumentär ledd av Irene Bedard (som gör rösten till hjältinnan) och en hel del mer. För den som verkligen är intresserad av Pocahontas en given film att ha i hyllan och det enda jag hade tänkt klaga på med den här releasen är att jag inte har en pappersslipcase runt fodralet. För det ser ju finare ut. En småsak alltså.

Pocahontas är till skillnad från sin uppföljare en film som du måste ha sett om du gillar Disney – men det är väl alla klassiker? En fyra för filmen och en femma för filmen plus extramaterial. En film som många anser är en av Disneys svagare, men som jag personligen tycker är en av de bättre.

INGA KOMMENTARER