Playing for Keeps

Lite sömnigt, lite sexigt, lite fotboll.


Gerard Butler spelar George, en kvinnokarl och föredetta fotbollsstjärna som söker nytt jobb och försöker återknyta kontakten med sin son. Det bästa sättet att göra det på är genom deras gemensamma intresse i fotbollen och George tar sig an att träna knattelaget. Det går bra, men ju mer framgångar George ser, desto fler problem hopar sig runt honom. Främst i form av vackra kvinnor (Catherine Zeta-Jones, Uma Thurman och Judy Greer) som ställer till det för Georges ambitioner om att återställa familjefriden.

Till en början är det trevligt att följa George och lära känna hans liv. Men det tar inte lång tid innan Gerard Butlers skotska accent (som spelar stor roll i filmen) börjar gå mig på nerverna i takt med att hans karaktär växer sig allt större. Butler spelar huvudroll och har producerat, och filmen är lite av ett förhärligande av den slagne hjälten som reser sig. Men som i grund och botten helt har sig själv att skylla. Romantiserandet runt sporthjälten är rätt sliskigt och ofta tycker jag att den familj som petat ut George på trappen kanske gjorde rätt. Jag tvivlar på att det var tanken som var menad från manus…

Playing for Keeps DVDRuntomkring återbyggandet av det heteronormativa så rör sig de tre översexuella småbarnsmammorna (typiska milfs) och deras närmanden till George ställer till den grövsta problematiken. Som vanligt på film så går det inte att förklara något och diskutera, utan det överdramatiseras och måste lösas med handfasta metoder, något George är lite för menlös för att fixa helt själv.

Playing for Keeps är lite av en chickflick, lite av en sportfilm och lite familjedrama. Den håller inte fast vid något genre, men däremot starkare runt de flesta konventionerna om hur det “ska vara”. Målet är det klassiska, kyss mot solnedgångsstuket och vägen dit är inte helt dålig men i längden rätt tråkig att följa. Hur bra du kommer tycka om Playing for Keeps är nästan helt och hållet upp till hur mycket du gillar Gerard Butler. Och då menar jag inte som Leonidas i 300 utan mer som Milo Boyd i The Bounty Hunter. Plus i kanten för de tre kvinnliga förförerskorna som trots att deras roller är rätt hjärnlösa klarar av att hålla stilen och även för Jessica Biel, som passar väl in i rollen som Georges ex-fru, möjligen en av hennes bättre prestationer.

INGA KOMMENTARER