Eva Mendez & Ryan Gosling i The Place Beyond the Pines

Brett, snyggt och engagerande. Fullträff av Derek Cianfrance.


I Derek Cianfrances största framgång hittills följer vi motorcykelstuntmannen Luke (Ryan Gosling) som genom ett antal vågade bankrån försörjer sin flickvän och deras nya barn i hopp om en nystart. Under ett rån ställs han öga mot öga med polismannen Avery (Bradley Cooper) efter en hetsig jakt. Just då sker det som kommer förändra båda deras liv, och vars effekter kommer eka i kommande generationer – då det vi gör i våra liv alltid får konsekvenser. Ibland större och ibland mindre.

Bradley Cooper och Ryan Gosling är två av de hetaste inom film just nu. I The Place Beyond The Pines visar det prov på sina talanger tillsammans med Eva Mendes som också hon lyckas få till det ett snäpp bättre än hon brukar.

Genom Cianfrances manus och regi får vi berättat för oss om två generationer som präglas av och lever i skuggan av ett kort möte mellan två väldigt olika män, som senare blir till mötet mellan två unga pojkar, sönerna till männen. Det är engagerande och stämningsfullt berättat, fyllt av intressanta bifigurer och bihandlingar som alla har sina egna inledningar och avslut. Ingenting lämnas åt slumpen och presentationen är magnifik, både från närgångna porträttbilder till stora vyer från helikoptrar får man känslan av att regissören har en vision värd att spendera tid på. Vilket det definitivt också är.

The Place Beyond The Pines BlurayHandlingen är det allra största eftersom den sträcker sig över en så pass lång tidsperiod. Filmens historia rör sig runt 15-16 år i tiden och trots att det inte lagts överdrivet mycket energi på att sminka upp skådespelare efter “15 years later-skylten” så köper jag det fullt ut. Berättelsen är helt enkelt för intressant för att haka upp sig på småsaker, gör man det gör man sig själv en otjänst.

Definitivt en film du måste se 2013, en av de allra bästa och det är en rätt enad åsikt som jag ställer mig i kö för att framföra. På bluray är filmen riktigt snygg, färgerna är starka och ljudet rungande (speciellt i inledningen då det körs mycket motorcykel). Extramaterialet är aningen sparsmakat men featuretten “Going to the Place” och kommentarspåret är värda att se, det finns även ett par borttagna scener som är intressanta, särskilt kanske för dem som hoppas få se Ryan Gosling i kalsongerna, men det är inte de scenerna jag tänker på direkt.

INGA KOMMENTARER