Pixar Short Films Collection 2 Packshot Bluray

Blandat skoj, och en del inte så skoj.


Allt som Pixar rör blir inte till guld, även om det är den generella inställningen många (inklusive mig) har tagit. Massvis av succeér borgar för kvalitét och långfilmerna är det sällan något fel på, oftast är de allra bäst i sin klass utan något egentligt större motstånd. Men när det kommer till den här kortfilmssamlingen så blir det överlag lika många vinster som förluster.

Möt Remy och Emile från Ratatouille när de värjer sig för ansvaret kring pestdöden på medeltiden, Bärgarn’ på nya äventyr, en jättehungrig kanin i fantastiskt livliga Presto. Lär dig hur världens alla varelser föds till jorden i Partly Cloudy eller låt dig underhållas av rymdhjälten Buzz med westernhjälten Woody – det finns något för alla, när till och med den mindre intelligenta vovven från Upp! tar plats, då han kommenderas att till exempel vakta en sten eller ännu svårare, sitta helt still.

Totalt tolv stycken officiella Pixar-kortfilmer som antingen ses i sina original eller med filmskaparnas beskrivande kommentarspår, där de förklarar ideérna runt designen som ofta blandar både gammaldags 2d-animation och modern 3d, vilket Pixar inte gjort tidigare. Samt en utstickare till kortfilm som presenteras i ett väldigt enkelt storyboardformat vilken knappt är animerad alls. Där kompenseras det mycket med ett väldigt roligt kommentarspår istället, men i övriga beskrivningar så är det en rätt vanlig men rolig lunk att lyssna på för att få lite mer kött på benen.

Min favorit av de tolv är Presto, en enkel handling där magikerns kanin är sugen på att äta upp showens morot redan innan föreställningen. Magikern tillåter inga sådan påhitt, men räknar inte med att kaninen även han har ett par ess i rockärmen och kampen om moroten förvandlar det som var tänkt att bli en traditionell trolleriföreställning till en ren och skär slapstickfest, som det är omöjligt att inte charmeras av.

Ska jag välja en film som jag tycker kan skippas helt så är det tidigare nämnda storyboard-kortfilm som handlar om vårdarna med uppdraget att hämta den envise Carl Fredricksen i Upp!. En berömvärd handling som är inspirerande där ytterligare åldringar följer Carl’s exempel och undviker ålderdomshemmen men animationerna, eller bristen på animationer kanske jag ska säga, gör att det blir riktigt tråkigt att titta på, rakt av.

Emellan där hamnar de övriga tio, med några utropstecken både mot plus och minus. Mixen av 2d och 3d med Remy och Emile från Råttatouille är rolig medan den Linus på linjen-liknande Dug’s special mission känns väldigt Benny Hill goes animation. Klassikerna som går hem bäst hos barnen är Toy Story-kortfilmerna (två stycken) samt de med Bärgar’n från Bilar, även det två stycken. Näst bäst efter Presto skulle jag gärna sätta Partly Cloudy som är en fin berättelse där vänskap sätts i första hand, smart skriven och lika rolig men inte lika tempofylld som Presto. Ytterligare så får vi lära känna Burn-E som drabbas av otur när Wall-E och Eve tar en svängom i yttre rymden och som nämnd, Hunden från Upp! Mest visuellt tilltalande är den fina La Luna, en väldigt stillsam och härlig film.

Blurayen är väldigt fin och har till och med en inställningsfunktion där du kan fippla med ljus, kontrast och ljud för att få till de bästa inställningarna. I extramaterialet finns det en hel del spännande kortfilmer, studentfilmer från Pixar-teamet, väldigt råa och ofärdiga men värda att ta en extra titt på utan tvekan. Totalt ligger det med sju stycken och även de har kommentarspår för den som har ett specialintresse.

På det stora så är Pixars andra kortfilmssamling värd att se, men inte lika underbar som jag hade hoppats. Har du hunnit se alla Pixars långfilmer och suktar efter mer varje morgon när du vaknar, ja då är det här förmodligen helt rätt medicin för dig. Fast när jag tänker efter, det här är nog rätt medicin för alla, även om man inte behöver någon – för trots att det inte är genomgående briljant så är det Pixar, och det säger väl egentligen allt när det handlar om sevärdheten?

INGA KOMMENTARER