Piraterna! packshot DVD

Mer snygg än kul, men ändå ganska kul!


Piraterna! (The Pirates! Band of Misfits) blev ingen storfavorit hemma hos mig med mina två döttrar, den ena på fem år ville hellre se annat efter halva filmen medan min yngsta (två år) satt som en sten som vanligt och försökte ta in alla nya figurer och händelser. Personligen (31 år) så tycker jag att Piraterna erbjuder en fantastiskt snyggt skapt film, som tappar lite i sin inte fullt lika fascinerande handling.

Vi bekantar oss med en någorlunda misslyckad piratkapten som också kallas för endast Piratkaptenen i bestämd form. Hans mannar är rangliga och hans papegoja Polly en fet, kort sak som inte lärt sig prata. Viljan och kämpaglöden finns i dem allihopa och med sitt hybridskepp (bakdelen från ett skepp, ihopsatt med ett annat på mitten lite snett) seglar de över haven i jakt på en så pass stor skatt att Piratkaptenen äntligen kan få äran att vinna den prestigefyllda bemärkelsen “Årets Pirat”!

Under sina eskapader, som inte direkt går något bra – rättare sagt uselt – så träffar manskapet på en blygsam forskare vid namn Charles Darwin efter att ha förstört mycekt av hans inventarier i jakten på guld som han inte innehar. Darwin, som är en lärd man, ser direkt att Piratkaptenens papegoja inte alls är en papegoja och undviker en tripp på plankan (eller ja, de fiskar upp honom efteråt) genom att lovorda Polly och utlova stora rikedomar om de bara följer med honom till London, där det vetenskapliga nyfunna miraklet måste visas upp! Givetvis följer de alla med då dublonerna hägrar i horisonten, och för en pirat så finns det väl ingenting vackrare än guld och silverfärgade dubloner… för vilket de kan offra vad som helst… eller?

Piraterna! är animerad med så kallad stop-motionteknik. Det innebär att man använder dockor eller någon form av figurer, i det här fallet väldigt många och väldigt detaljerade, för att sakta sakta sakta bygga rörelser genom att ta en bild, flytta det som rör sig en väldigt liten distans och sen ta en till bild. En idé som bara kan komma ur vansinne idag när det är så “enkelt” att animera filmer och göra dem helt med visuella effekter kan tyckas – men i verkligheten så är det ett underbart hantverk som i Piraterna! alltid förvandlar scenerna, den byggda dekoren och skeppen till en visuell fest – i alla fall för oss vuxna.

Stop-motiontekniken och tillhörande förklarande “bakom-kulisserna” i extramaterialet där magin förklaras är till Piraterna!’s största fördel. Det är en väldigt snygg film som blandar datorgrafik (himlen, vatten) och stop-motion sömlöst. Scenografi och uppbyggnad av olika väldigt fartfyllda och kreativa scener samt utförandet av dessa är även de imponerande. Ett kalas rent tekniskt sett som inte retas med några brister alls som jag lade märke till. Rösterna (de engelska, men det finns även svenska) görs av bland andra Hugh Grant, Martin Freeman i de främsta rollerna, samt Darwin av David Tennant. Ytterligare hörs Imelda Staunton i en kanonroll som Drottningen samt Salma Hayek, Jeremy Piven och Brendan Gleeson i mindre betydande roller. Riktigt bra casting där varje röst verkligen känns rätt till sin karaktär.

Till handlingen sett är Piraterna! lite av en vuxen film förklädd som barnfilm. Den är förvisso rekommenderad från 7 år men jag tycker inte att det är några problem att låta yngre barn se den, dock så signalerar åldersgränsen en möjlig mognad som behövs för att fullt ut kunna ta tillvara på allt som händer samt varför. Piraterna! riktar sig mot en lite äldre publik och det tycker jag är synd, utrymme för att bredda finns med både djur som interagerar med människor, fullt av möjligheter med hav, land och allt däremellan men det tas inte riktigt tillvara på. Jag hade gärna sett en barnsligare ton som en personlig önskan, eller ännu mer av en vuxnare med en mer involverande intrig – nu hamnar det lite mittemellan och blir varken eller och aningen vaniljliknande för att ta till en sliten metafor….

Ändå tror jag att om man är 7 år och uppåt så är Piraterna! en rolig film men förmodligen inte någon omvälvande skrattfest, vilket var det jag hade hoppats på tillsammans med alla de här fantastiska animationerna. Filmen är grymt snygg på bluray och för den som inte tröttnar (det gör man inte) på filmen så finns det interaktivt extramaterial samt mer dokumentärt. Jag är väldigt nöjd med filmen, mina barn… inte fullt lika mycket – förhoppningsvis har ni en roligare stund, om inte det så njut i alla fall av hur snyggt gjort allting är – den här sortens film är inte det vanligaste du kan få tag i nuförtiden. Betyget blir en stark trea, det är en film som är värd att ses men handlingen är för svag och haltande för att det ska kunna bli mer.

INGA KOMMENTARER