3DD

Pirayorna är tillbaka! Igen.


Piraya och kvinnoexploatieringen fortsätter när John Gulager drar ihop delar av gänget från Piranha (2010) och gör ännu en förutsägbar men rätt underhållande slaktfilm där alla som badar riskerar att förblöda. Huvudrollerna från den tidigare filmen har bytts ut mot yngre och mindre kända förmågor, medan det ännu finns lite gott att hitta i Christopher Lloyd, Ving Rhames och nykomlingarna till serien Gary Busey och David Hassellhoff som tillsammans med coola pirayor är den starkaste anledningen till att se den här filmen.

Berättelsen fortsätter där vi lämnade den vid Lake Victoria i förra filmen, om du inte sett den så handlar det om pirayor som attackerar badgäster under vårfestfirande. Ett evigt blödande (sjukligt mycket blod faktiskt), simmande, skrikande och ett i alla fall halvhjärtat försök till en handling.

Piranha 3DD Packshot BlurayDen här gången flyttar vi handlingens centrum till det nyöppnande vattenlandet “Big Wet” där delägarna Seth och Maddy (David Koechner & Danielle Panabaker) tvistar om det verkligen ska finnas ett nakenbad med en “muff-cam” och ett äckel som står och har sex med vattenutblåset (Adrian Martinez, hur tänkte han?). Deras problem blir dock mer relevanta när det visar sig att sjön från vilken vattnet tas till badpalatset infesterats av stora mördarpirayor och öppnandet av parken hotas ställas in. Seth insisterar på att de ska öppna, då han både hyrt in strippor som badvakter och David Hassellhoff för att marknadsföra och inte har någon som helst lust att förlora på att öppna ett gigantiskt badmecka, där jag gärna skulle prova rutschkanorna, medan Maddy tänker rationellt och inte riktigt finner det värdigt att riskera livet på deras gäster bara för att tjäna en hacka.

Pirayorna skiter givetvis i vad de bestämmer sig för och jag lutar åt att hålla med dem i det instinktiva tänket då jag precis som dem gärna ser många av de riktigt tråkiga karaktärerna sjunka under ytan för att aldrig mer synas till igen. Det finns undantag men generellt sett så är det egentligen en rätt mediokert balanserat skådespelarinsats som det visas prov på.

Förutom de väldigt roliga Lloyd, Rhames och Paul Scheer som dyker upp i sina tidigare roller och en glänsande och tokrolig David Hassellhoff i en cameo värdig någon form av pris för lyckad självdistans. Gary Busey inleder filmen men försvinner rätt snabbt, från tårna upp till skalpen, det hade varit trevligt att få se honom i en fullängdare igen men han är väl upptagen med att medverka i Celebrity Rehab kanske. David Koechner som spelar Seth och kan ses som filmens badguy, han är riktigt sliskig precis så som han var i Amerikanska versionen av The Office, medan “girl-next-door” typen i Panabaker står för vett och etikett i ett annars väldigt ogenerat vattenlandskap. Castingansvariga har gjort ett väldigt bra arbete eftersom varje roll fått en bra representant, även om det inte är bättre skådespelat än vad som absolut behövs. Typecasting när den är som bäst.

Billiga skämt, bröst och pirayor i massor – det är väl lite av franchisens kännetecken och har man siktet inställt på det så ställer sig Piranha 3DD rätt så stark. Den är mycket sämre genomförd än Piranha, eller filmen som den kom ur, Joe Dante’s Piranha från 1978 (det går inte att jämföra), men den har sina ljuspunkter och är stundtals en underhållande film. Personligen har jag inte mycket för allt det nakna då det bara känns onödigt och generellt sett trist men jag förstår varför det finns med, det säljer såklart. Ogillar du sexism och schauvinism så undvik såklart, struntar du i vilket så är väl det här lika gångbart som vilken film som helst. Gillar du däremot pirayor, djurskräck och larviga filmer som egentligen inte går ut på någonting förutom att beta av så mycket folk som möjligt så är Piranha 3DD ett helt ok val även om det är den sämsta pirayaskräckisen hittills. Jag har inte hunnit med att se Megapiraya ännu.

Utgåvan har bara ljudet att skryta med då 3D-effekterna inte ger något speciellt djup, det finns ett par ställen där det fungerar hyfsat. Bildkvalitén i övrigt är reko och jag gillar färg och kontrast. Extramaterialet är riktigt dåligt med ett antal riktigt korta featuretter och bakom-kamerangrejer samt århundradets sämsta, och helt orelaterade till huvudnumret, kortfilm där John McEnroe spelar tennis…

INGA KOMMENTARER