Piggy poster

Hämnden, är den ljuv?


Med Londons mörkare stadsdelar som bakgrund tar regissören och manusförfattaren till Piggy, Kieron Hawkes med oss på en grym hämndresa som löper parallellt med huvudkaraktären Joe’s personliga utveckling. Visuellt en rik film som trots sitt monotona färgschema tar fram det bästa ur sina miljöer men som haltar rent berättarmässigt och ibland får kämpa ordentligt för att hålla mig intresserad.

Det handlar om Joe (Martin Compston) som efter en kväll på krogen är den förste att gå hem att lägga sig. Nästa morgon vaknar han till beskedet att hans äldre bror blivit överfallen av ett ligistgäng och nu kämpar för sitt liv på akuten. En kamp som förloras.

Joe som alltid hämmats av sin otroliga blyghet förändras i samma ögonblick som hans bror går bort och med hjälp av en barndomskamrat han inte riktigt minns, Piggy (Paul Anderson) ger han sig efter gänget som mördat hans bror. En efter en får de smaka, samtidigt som Joe övervinner sina rädslor och hämningar; förmodligen med den sämsta terapiformen någonsin. Våld.

En debutfilm av den här kalibern är det sällan jag hittar i hyllan på second-handbutiken för en ynka guldpeng. Och när jag väl gör det, ja då måste jag ju berätta om att filmen finns. Från 2012 så inte lastgammal och fylld till bredden med Kieran Hawkes tanke att berätta en magvändande hämndthriller samtidigt som han rör om i grytan ordentligt handlingsmässigt. Ingenting är riktigt rakt eller lättöverskådligt och det är spännande att följa Joe med sin nye partner Piggy när de beger sig ut på Londons gator med blodsspillan som enda avsikt.

Piggy är inte ett genomgående mästerverk och lider gravt av många ordentliga temposvackor och problem med att hålla ett upprepande händelseförlopp jätteintressant. Fjärde och femte gången de beger sig ut i natten känns det lite mer sisådär än första gången och det hade behövts något mer eskalerande vare sig det är våldet eller personlighetsförändringar. Det positiva är dock att karaktärerna i filmen förändras och erbjuder en omvälvande förvandling mot det bittra slutet. Piggy blir mer än bara ett romantiserande av den ljuva hämnden, det blir en sur överraskning, ett svek och ett mörker som nästan överskuggar ultravåldet.

En film för den som missat den och gillar antingen klassiker som A Clockwork Orange (inte väldigt lik ska sägas) eller modernare hämndthrillers som Red, White & Blue och The Horseman (också två doldisar som är väldigt sevärda). Gillar du hämnd helt klart ett bra val, så missa den inte nu – filmen finns att hitta bland de billigaste kampanjerna eller som för mig, bland de mest slitna hyllplanen.