Phineas & Ferb Filmen – Den andra dimensionen

Ett roligt och fartfyllt actionäventyr med Phineas och Ferb!


När Phineas & Ferb ramlar över i en annan dimension tillsammans med skurken Dr. Doofenshmirtz hamnar de i en dystopisk alternativ verklighet. Dr. Doof, en exakt kopia av Doofenshmirtz härskar där med sin oändligt stora robotarmé. Phineas och Ferb är i uppenbar fara, och vem bättre att rädda dem än det lilla gröna näbbdjuret Perry som visar sig ha fler kort i rockärmen än en mustaschprydd cowboy, tillsammans med en hemlig identitet som han blir tvungen att avslöja.

Men det är långt ifrån allt! Phineas, Ferb och även systern Candace som hänger med stöter på sina alternativa själv i den andra dimensionen och lierar sig med dem gentemot Dr. Doofenshmirtz och Dr. Doof, som även de slagit sina påsar ihop för att göra världen till en mycket osäkrare plats!

Temat ”Rädda världen” brukar inte göra sig alltför väl i den tecknade världen om du frågar mig. Visst fungerar det när det gäller Marvel, DC Comics och allt liknande men i den här typen av tecknat brukar det ofta kunna falla på att seriositeten i ämnet stjäl för mycket av det roliga. Det är faktiskt tvärtom i Phineas och Ferb’s debutfilm, som trevligt nog innehåller en mängd olika väldigt i grunden komplicerade saker men ändå lyckas behålla den charm och barnslighet som behövs för att underhålla under hela speltiden.

Handlingen är enkel och lättförståelig, våra hjältar (de tre syskonen) ska stoppa de två doktorerna och jagar samt blir jagade fram till den stora slutstriden. Lägg till en agent, ett tjugotal övriga dimensioner och miljontals robotar samt ett stort antal action och sciencefiction-filmsinspirerade miljöer så har du Phineas och Ferbs äventyr!

Jag har egna barn, (som du kanske vet om du läst några av mina tidigare barnfilmsrecensioner) och jag brukar ju hänvisa till dem och hur de har reagerat på filmerna jag recenserar. När det gäller Phineas och Ferb så är det ingenting som mina barn har tittat på förut då vi inte har något speciellt kanalutbud och barnkanalen brukar fungera tillräckligt bra om det ska tittas på tv. Det jag kan säga om deras första möte och reaktionen på detsamma är att filmen fungerar. Det var ingen superduperfängslande upplevelse första gången, men frågan kom snart om vi inte skulle titta på den igen, vilket vi gjorde och den gången visade sig de där fängslade ögonen och frågorna började strömma in kring varför, varför och ja, varför?

Barnen tyckte om filmen, jag tyckte om den och jag misstänker att du och dina barn också kommer att fastna för den. Phineas och Ferb är två roliga små underligt tecknade personligheter som omges av massvis av kreativitet och skämtsamma skurkar. All heder till kvinnorna/tjejerna i den här filmen också som verkligen vet hur de ska ta för sig. De delar filmen på hälften med pojkarna utan att fråga först! Phineas och Ferb – Den andra dimensionen är en underhållande film som passar både unga och vuxna, pojkar och flickor, män och kvinnor.

Utgåvan är riktigt trevlig för en barnfilm med gott om extramaterial (se nedan) och de svenska rösterna, som är precis lika bra som de engelska. Vilket jag vanligtvis inte brukar tycka.

INGA KOMMENTARER