Peter Pan Bluray

Om de äventyrliga barnen i landet Ingenstans.


Tänker man efter så är Peter Pan inte alls vettig underhållning för barn. Det handlar om ett gäng pojkar som vägrar växa upp, med Peter i spetsen, slängandes militärjargong och ständigt uppvaktandes av en liten fe vid namn Tingeling. Några andra mindre smickrande bitar behandlar svartsjuka, barn som slåss, pirater som kastar knivar på varandra, en pirat som blir nedskjuten från en mast (hans slutliga öde får vi inte veta) samt kidnappningar med hot om dränkning och mycket, mycket mer.

Egentligen är Peter Pan en vansinnig dröm med spår av psykedeliska drag. Men det är även en äventyrsfylld och väldigt rolig dröm, som utan tvekan är en av de mer inspirationsgivande Disneyfilmer som gjorts.

Eftersom jag inte hade sett Peter Pan förut så var det en väldigt spännande titt för mig, och jag var inte ensam i min upplevelse. Mina barn hade inte heller träffat Peter, Wendy, (Lena i svenska versionen) Michael eller John tidigare och deras ögon blev lika stora som pingisbollar när de fick se flygande barn, hundar och alla de olika karaktärerna som filmen har att erbjuda.

Handlingen är rätt så lösryckt och det är en förutsättning att den som tittar har i alla fall några procents fantasi intakt. Vi introduceras först till familjen Darling, där barnen i familjen har gått till sängs för att slumra in när pojken Peter kommer flygandes från himlen i jakt på sin skugga. Wendy Darling, som på något sätt fångat Peters skugga och gömt den i en byrålåda vaknar av Peters oförsiktiga ljud och blir överlycklig av att ha fått sällskap.

Tidigare på kvällen har Wendys far förklarat att hon snart blivit så stor att hon kommer ta steget barn till vuxen. Ett steg hon inte riktigt känner sig redo för. Peter, lyssnar otåligt på hennes ojjande om saken och föreslår snart att hon följer med till Landet Ingenstans istället. För att om hon ska växa upp, så kan hon ju lika gärna bli en mor åt de borttappade barnen som finns där. Wendy följer med, men inte utan sällskap, då båda hennes yngre bröder också hunnit vakna – och de är inte de som tackar nej till ett äventyr tillsammans med Peter Pan.

De beger sig till Ingenstans för att uppleva, finnas till och vara en del av ett äventyr. På ett skepp väntar Kapten Krok på Peter Pan i hopp om att hämnas den hand han förlorat (som Peter tidigare huggit av, barnvänligt?) och i vattnet väntar en hungrig krokodil som satt siktet på resterande delar Kapten. (Japp, krokodilen åt upp handen. Barnvänligt?) Konflikten Pan vs. Krok blossar upp och barnens mottagande i Ingenstans blir verkligen en utmaning, speciellt för Wendy som får tampas med svartsjuka älvan Tingeling men även ett harem av sjöjungfrur som alla åtrår Peter. (Barnvänligt?) Hur som helst så tycks ingen missnöjd med situationen, de njuter av att vara del av ett roligt och spännande äventyr, som trots alla motgångar och alla märkligheter lämnar både dem (och oss som tittar) i ett mindre glädjerus när filmen väl är avslutad.

Det finns mycket att reflektera över sett från ett vuxet perspektiv när Peter Pan visas. Men från barnens sida sett, så är det ett fantastiskt äventyr. Min dotter (som är fem år) bryr sig inte om svartsjuka damer, hon tror att piraten som faller från masten leker, vilket hon även säger rakt ut. Inte heller har hon någon uppfattning kring vad militärjargong är, eller att det är konstigt att barn bor själva och vägrar växa upp, i ett fantasiland. Hon tycker det är roligt när vuxna ramlar, det är spännande när indianer tar folk till fånga och Kapten Krok tycks för henne harmlös, trots att han satt ut för att mörda Peter Pan i en bitter hämnd. Tingeling är söt, sjöjungfrur är vackra och hennes drömmar om hur det möjligen skulle vara att kunna flyga förverkligas via animationer och det är lätt att förstå just den förtjusningen. Tänk dig friheten. För barn är inte Peter Pan ett problem – så länge vi vuxna inte gör det till det.

På bluray ser Peter Pan väldigt bra ut. Det är fortfarande 4:3-format på bilden med svarta breda kanter. Disney har tidigare försökt råda bot på det här (i Askungen till exempel) genom att erbjuda en utfyllnad på sidorna, vilket vi slipper på den här blurayen. Jag tycker det är lika bra. Extramaterialsmässigt är det välfyllt och det finns material kring hur Peter Pan gjordes, pojkens ursprung med filmklipp från gamla stumfilmer (som jag blev väldigt intresserad av) plus sing-a-longs och kommentarer av Roy Disney. Gediget och intressant och för dem med en förkärlek för Tingeling en extra trevlig titt.

På det stora hela så är jag personligen tveksam till mycket av innehållet i Peter Pan, men barnen älskar filmen. Jag taggar därför ner lite runt vad som kan tänkas politiskt korrekt och skakar av mig Kalle Anka-debatten som gick runt julen 2012 för att inse att Peter Pan är och förblir ett härligt äventyr som bör ses som just det. Trots tveksamheterna som retar upp oss vuxna så mycket, om och om igen.

INGA KOMMENTARER