The People vs. Larry Flynt

  The People vs. Larry Flynt

  För pressfriheten och rätten att vara olika! (Och obscena!)


  Trots att jag inte direkt håller med entreprenören (porrkungen) Larry Flynt om att världen behövde mer nakna kvinnor i tryckt format så hade han rätt när han kämpade mot staten och den strama högern. Han kämpade för pressfriheten och rätten att få publicera sin idé av underhållning. En rättighet som måste finnas, som måste vara fri. För tänk om den inte var så, då skulle vi varken kunna slösa bort hela dagar på internet eller ägna oss åt att ta del av oliktänkande förutom i revolutionära stearinljusbelysta affischfabriker. Vilket i och för sig skulle vara mysigt det också. Men vi har det bättre som det är nu ändå.

  The People Vs. Larry Flynt BlurayThe People vs. Larry Flynt är lika mycket berättelsen om Larry Flynts liv som det är ett ställningstagande för yttrandefriheten, det första författningstillägget i den amerikanska konstitutionen. Många verkar ha missförstått den här uppenbara vinklingen och ser bara The People vs. Larry Flynt som en galen film med Woody Harrelsson i huvudrollen som excentrisk porrkung. Trots att filmen inleds med det slitna citatet “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” och från första början är en film där den lille publicisten kämpar med en ny kontroversiell idé mot det rådande censurflitiga etablissemanget. För det är det Larry Flynt handlar om även om filmen ger en god insyn i hur starten på ett växande porrimperium och mannen bakom det såg ut.

  Regisserad av den etablerade regissören Milos Forman som var uppbackad av bland andra Oliver Stone i producentrollen lutar Larry Flynt åt att vara en komplett film bara baserat på deras tidigare erfarenheter. Jokern i leken av kända namn är Courtney Love som överraskar enormt som Larry Flynts älskarinna, affärspartner, fru och patient i olika skeden av hennes omvälvande liv, en kvinna som var lika fruktad som älskad och som tillsammans med sin man tog världen med storm. Utan henne hade imperiet förmodligen inte blivit vad det blev och det missar inte manusförfattarna Larry Karaszewski & Scott Alexander trots att de siktar på att skriva om historieböckerna gällande mycket annat. Den debuterande Edward Norton (som är fantastiskt övertygande) spelar till exempel tre personer ihopknådade till en och det har gjorts många liknande förändringar samt kronologiska omkastningar för dramaturgins skull. Det här gör temat runt uttrycksfriheten alltmer tongivande och förminskar biografidelen i sig (i alla fall för dem som inte tror på allt de ser). Det är en film med Larry Flynt som verktyget för att förklara varför yttrandefriheten inte får stoppas – trots att vi inte alltid håller med om det som uttrycks.

  The People vs. Larry Flynt må inte vara en korrekt återspegling av Larry Flynt och möjligen alltför romantiserande runt den pornografiska branschen precis som det brukar vara när män spelar huvudrollerna. (När kvinnor spelar huvudrollerna är det oftast en helt annan bransch.) Men det är en underhållande film med Woody Harrelson i högform i huvudrollen som är värd att se inte bara för att Larry Flynt är en intressant person (inte nödvändigtvis beundransvärd) utan också för att lite bättre förstå varför det är viktigt med yttrandefrihet, pressfrihet och idag mest omtalat kanske, religionsfrihet – för det går under samma flagg, även om det är svart och vitt.