Nicolas Cage på Party.

Nicolas Cage är mitt i en mix av DaVinci-koden och Insidious.


Att actionstjärnan som tappade greppet fortsätter göra tveksamma roller förvånar knappast någon längre. Från att ha varit ena halvan i Face/Off, ambulansförare i fantastiska Bringing out the Dead och den tokige blodsugaren i Vampire’s Kiss har det gått käpprätt åt helvete för Nic Cage och Uli Edels mix av biblioteksthriller och parallell-världs-skräckis gör honom inga tjänster den heller.

I bästa fall håller “Pay the Ghost” Cage i ett status quo som en spillra av sitt forna jag, när han i rollen som omtänksam familjefar söker efter sin bortrövade son, som visar sig vara längre bort än någon kunnat tänka sig.

Pay the Ghost blurayMed det mesta lånat från populära filmer som redan gjort det hela bättre i rätt genre blandar Pay the Ghost biblioteksthriller med mystisk skräck och resultatet blir ett halvdant hopkok som ser väldigt bra ut, men som inte lämnar något minnesvärt efter sig. Cage söker sin son som mystiskt försvinner spårlöst under Halloween och han dras in i ett virrig bakgrundshistoria som ska förklara varför barn försvinner på Halloween och ja, det är det hela.

Cage ser rutinerat bekymrad ut och bredvid honom ser The Walking Dead-exet Sarah Wayne Callies (hon spelade sheriffens dryga fru) ut som en duvunge från en romcom som hamnat på fel inspelningsplats. Tillsammans har de noll kemi och det är absolut inte övertygande de få gånger som familjen gör gemensamma försök att se naturliga ut, inte heller när Cage och Callies söker son tillsammans.

Edel’s skräckthriller faller på att den inte har något djup utan bara är lånta ideér snyggt ominslagna. Som att få samma julklappar året efter fast med nya rosetter och tomtar på utsidan. Ett tips som är osannolikt att någon nappar på är att se DaVincikodsfilmerna följt av första Insidious för samma upplevelse fast ungefär en miljon gånger bättre då. Tar ju några timmar i och för sig det.

Det enda jag gillar med Pay the Ghost är som sagt att det är en snygg film med en intressant atmosfär, det har blivit helt rätt. Till det så kan jag vara schysst och ge plus för “the bad guy” som faktiskt ser rätt grym ut på håll, inte riktigt tillräckligt för att hålla upp en hel film kanske – men hen ser tuff och elak ut.