30 nights with the devil inside...

Craig Moss förbättrar, men det är inte bra ännu.


Parodifilmerna har väl egentligen sett sina glansdagar i ett par omgångar. Mel Brooks gjorde det på sjuttiotalet (Young Frankenstein), Scary Movie-filmerna tog tillvara på skräckboomen som precis hade avstannat vid milllenieskiftet och så en udda film lite här och där i hopp om att det finns plats. Det har mer eller mindre alltid funnits en marknad för filmerna och likaså någon som gör dem, med rätta – för film tar sig själv på allra största allvar och blir därför enkelt att skoja om.

Sist jag såg en parodi blev jag väldigt besviken, det var Breaking Wind som paroderar Twilight i huvudsak och med stjärten som främsta vapen. I Paranormal Movie väljs en annan väg för skämten och självklart handlar det om filmen Paranormal Activity som grund för handlingen. En familj flyttar in i ny bostad och vips så börjar det hända mystiska (roliga) saker. Mer än så behöver man inte veta.

Listan över vad som får sig en känga i Paranormal Movie kan göras lång och det rör sig från sångerskan Adele, tv-programmet The Bachelor till skurken Bane från The Dark Knight Rises, ett gäng från Bridesmaids tittar in på besök och självklart en Exorcisten-hyllning. En del grejer fungerar bra men de flesta sämre. Lågvattenmärket är nog ett spöke som drar en handtralla till en porrfilm när familjen är ute och det bästa när ingen vaknar när samma spöke försöker leva om under natten, eller möjligen Abraham Lincoln som dyker upp i egenskap av vampyrjägare.

Paranormal Movie (DVD)Rakt på så är Paranormal Movie smart berättad och det är följsamt, inte påtvingade skämt utan det som händer är del av en helhet. Regissören Craig Moss – som också står bakom nämnda Breaking Wind och internetfilmen Bad Ass – verkar ha lärt sig av sina tidigare misstag och har lagt bort lite av det hatiska och rakt av elaka för att istället försöka vara rolig. Skämten är tamare men i huvudsak handlar det fortfarande om att stoppa in något eller trycka ut något annat genom fisen eller framsidan. Det blir mycket torrjuckande och visst är det fortfarande tröttsamt, men en del mellanspel gör ändå Paranormal Movie till en rätt rolig parodi med rätt innehåll som i alla fall jag kan relatera till och ha roligt åt. Det är ju alltid roligt att sitta och leta efter vilka filmer som det paroderas på om inget annat.

I extramaterialet (en bakom-kulisserna featurette) säger Craig Moss att Paranormal Movie är en film som gjorts för att ha roligt, för att det är roligt att göra film. Att det sen inte roar alla som tittar verkar sekundärt och jag förstår var han kommer ifrån. Jag tycker väl inte direkt att Paranormal Movie är speciell eller ens särskilt sevärd, men gillar du parodier så är den ett alternativ i en subgenre som sinar på material. Fördelen är att den ligger närmre Scary Movie än Breaking Wind i hur rolig den är, och det är ju positivt.

INGA KOMMENTARER