Pappas Pengar Packshot DVD

Det är inte lätt att vara rikeman alla gånger.


Johan Ulveson och Olof Wretling spelar pappa och son rikeman. De lever gott på en förmögenhet som Farfar ordnat genom att bland annat sälja järnmalm till Hitler. Säkert en idyll för många, men vad gör man med all tid när man inte behöver engagera sig i någonting annat än att bara vara rik hela dagarna?

Jo, man provar på hur livet kan vara om man inte är född med silversked i mun och frågar sig; Vad gör alla vanliga människor om dagarna och främst, hur gör dom det?

Det är Bröling, sonen i tvåmannafamiljen som drar mest åt att prova på. Han har nyligen blivit utkastad från en privatskola i Schweiz och tycker dagarna är alldeles för långa. Så genom små ideér och tankar bestämmer han sig för att prova på, och i Pappas Pengar dedikeras ett avsnitt åt gången till att testa saker “svåra” saker som att Åka buss, ha ett arbete, städa men även mer spännande aktiviteter som att i desperation göra inbrott eller åka till återvinning för att slänga Napoleons gamla byrå!

Totalt nio avsnitt, tre timmar långt och väldigt märkligt underhållande Tv. Johan Ulveson och Olof Wretling är kanonbra som far och son och med Erik & Sara Haag’s känsla för att få ur det mest pinsamma ur varje situation eller att reta fram skratt genom att upprepa, vara övertydliga så blir det hela tiden väldigt underhållande.

Jag vet inte om meningen med Pappas Pengar är att kritisera klassklyftor, normalt leverne idag eller det ständiga frångåendet som sker, där vi blir mindre och mindre förmögna att ta hand om oss själva. Oavsett vilket, och det finns spår av allt nämnda så är det väldigt roligt och tankeväckande att titta på och det mesta man själv vill kritisera går att läsa in ansträngningslöst. Inte bara en serie att skratta åt utan även en liten ögonöppnare som befinner sig i samma område som Killinggängets gamla sketcher och program. Haag var ju en del av det gänget också och det märks vilken generation författare han (och Sara Haag) är tillhöriga. Ska sägas, för att inte lura någon – Pappas Pengar är inte en typisk Killinggängsproduktion utan väldigt annorlunda, trots att det finns enkla likheter att hitta för den som vill det.

Missade du det här programmet när det gick på Tv (SVT) så tycker jag att du borde ta en extra titt på dvd’n. Jag såg alla avsnitten och tyckte att det var väldigt roande, från början till slut. Mycket välspelat av Ulveson som curlingpappan som inte kan säga nej, Wretling gör sin bortskämda rikemansson superbt. De olika segmentens handlingar är så enkla att det nästan blir barnprogram men ändå tycker jag inte att serien passar riktigt för det – det är ironi, sarkasm och allt det där som är lite svårt att förstå ibland som står främst och Erik Haag har väl aldrig misslyckats med det, vilket han inte gör den här gången heller.

INGA KOMMENTARER