Oz The Great And Powerful

Disney signerar Frank L. Baums fantasivärld Oz.


5-centsmagikern Oscar Diggs trollbinder sin publik när hans resande cirkus gjort ett stopp i dammiga1900-talets Kansas. Han är en ambitiös person med förhoppningar om att skapa större magi än till och med Thomas Edison, men hans talanger sträcker sig inte längre än till att lura naiva kvinnor i säng med en ofelbar rutin och ett vinnande leende. När en av hans erövringars pojkvänner (som råkar vara cirkusens starke man) dyker upp för att söka hämnd flyr Oscar i en hetluftsballong bara för att dras in i en orkan inte helt olik den som senare också skulle hämta Dorothy Gale.

Oscar finner sig vilsen i landet Oz men träffar den rödklädda skönheten Theodora (Mila Kunis) som snart har förälskat sig i honom också. Hon talar om en profetia där en trollkarl som faller från himlen ska bli Oz’s nya kung – och Oscar har ingenting emot att anta den rollen. Dock är det inte världens enklaste sak att regera i ett magiskt land och snart så har Oscar fått sig ett följe bestående av en flygande apa (Zach Braff gör rösten), en porslinsflicka (Joey King) och alla de goda invånarna som lever under beskydd av den goda häxan Glinda (Michelle Williams). Theodora förblir dock ingen allierad och tillsammans med sin onda syster Evanora (Rachel Weisz) övertar de den grönskimrande smaragdstaden där de två blir den nye kungens mäktigaste motståndare – i kampen mellan gott och ont.

Oz The Great and Powerful BlurayFörväntningarna på Oz the Great and Powerful är minst sagt höga. Ända sen jag för första gången såg The Wizard of Oz har jag hoppats på fler äventyr i Baums underbara värld och när det väl händer, ja då är det svårt att bli nöjd – även om tacksamhet kanske borde vara det jag känner.

Sam Raimi (Ja, Evil Dead regissören) har med Mitchell Kapner och David Lindsay-Abaires manus skapat en Disneyinfluerad Oz-värld med hjälp av stora kulisser och ett enormt arbete med datorgrafik. Från de allra färgladaste meterbreda blommorna till de mörkaste skogar ryms det magiska väsen och djur precis i nivå med det som förväntas. Och ställt allena, från sminket på den gröna häxan (en spraymålad Mila Kunis i latexmask) till de flygande babianerna och de fantastiskt stora slotten är det underbart detaljerat och fint. Men tillsammans i en helhet där de verkliga personerna rör sig mot animerade bakgrunder så ser det inte fullt lika bra ut. Kontrasten mellan datoranimationer och skådespelare är alldeles för märkbar och det hade nog hjälpt att tona ned världen i Oz en aning för att slippa det. Skillnaderna märks mycket jämfört med de många scener som spelats in i de spektakulära kulisserna som byggdes för filmen. Där är det vackert i varje scen då det ser naturligt ut och den underbara känslan av Oz som originalet skapade återfinns.

Jag har fler reservationer runt valen i den här filmen förutom den tunga datorgrafiken som inte faller på plats. Främst runt James Franco som spelar Oz. Han beter sig som en papperskopia av Johnny Depp (flamsigt med armarna, tafatt och larvigt) och det faktum att Raimi och Franco nu gör sin fjärde film tillsammans skapar misstankar om att de är en sämre version av Burton/Depp – en budgetversion kanske det kan kallas. Franco passar ok i rollen men jag hade gärna sett någon annan då jag inte riktigt fattar tycke för hans gestaltning förrän mot det allra slutet då han genomgår en ordentlig illusitorisk remake. Mila Kunis känns inte heller helt rätt som den näst viktigaste karaktären, Häxan från väst. Till en början (utan grönsmink) fungerar det bra för henne, men det går inte riktigt helt hem som den sårade och onda gröna häxan alla ser fram emot att se. Även om sminket och kostymarbete är grundligt och väldigt välgjort.

Bäst av alla är märkligt nog den lilla porslinsflickan som blir räddad av Oz efter att hela hennes stad (gjord av porslinskoppar och kärl, en underbar skapelse) blivit förstörd av den onda häxans arme. En gripande bihistoria och ett rakt av fantastiskt och förtrollande arbete med animeringar och skådespel följer den sköra bifiguren. Hade jag någon makt inom Hollywood skulle jag direkt beordra en hel film om den här karaktären för det finns material och en häftig vinkel att ta tillvara på. I Oz the Great and Powerful ges det mer än tillräckligt men ändå vill jag ha mer.

Handlingen är klassiskt god mot ond och det är en uppfyllande saga som ger mycket för dem som inte läst alla Baums böcker. Från allra första början är det engagerande och trots att det finns många störande element under resans gång så är handlingen väl fungerande och välberättad både med stor spänning, ordentliga skrämselögonblick och mycket humor. Det magiska landet Oz kommer till liv i berättelsen och för en yngre publik som förmodligen inte lägger lika mycket vikt vid hur lika Franco är Depp eller om bakgrunderna inte tycks helt ok så är det etthundra procent förtrollande. Jag provade halva filmen (innan det blir riktigt läskigt) på min femåring och hon var som förstenad hela tiden. Dock är filmen att rekommendera för äldre barn eller ungdomar då den innehåller en hel del skrämmande moment för de allra yngsta.

Blurayen som ges ut av Disney (som satt sin prägel på filmen ordentligt utseendemässigt via produktionsdesignern Robert Stromberg) är något hög i färg och kontrast men riktigt bra i kvaliten i övrigt. Ljudet är kanonbra och det susar från fronthögtalarna till de bakre med ett ordentligt runt när något kastas mot skärmen. Mycket tycks upplagt för häftigt 3D-effektmakeri och det märks att Raimi vill gör 3D-publiken nöjd. Hur det ser ut i 3D vet jag inte men det fungerar i 2D så då borde det ju bli bättre? Extramaterialet är riktigt intressant men aningen lättsamt och ytligt. Porslinsflickan får sin beskärda del, sminkavdelningen som gjort väldigt bra ifrån sig sin och produktionsdesignen samt datoranimationer likaså. Längst av allt tror jag den hafsiga produktionsdagboken från James Franco är och den är ett bra sätt att lära känna skådespelare och regissör lite bättre men till vilken nytta egentligen?

Oz – The Great and Powerful är ett trevligt återbesök i landet Oz men inte riktigt allt jag hade hoppats på. De största störande momenten är i nyckelfigurer och animeringen, det har satsats ordentligt och det är välgjort men pusslets bitar verkar inte passa ihop helt och det är synd. Men trots de mindre attraktiva delarna så är det en sevärd film som är värd sin tid och lite till. Ändå, bara en trea – för jag hade hoppats på storverk och mer därtill.

INGA KOMMENTARER