Outside the law

En fantastisk film om revolution och motstånd!


”En fantastisk gangsterfilm” utlovar omslaget och bilderna som valts ut för att representera filmen pekar också på att det ska bli gangster för hela slanten. Så det är vad jag förväntar mig att spendera nästan två timmar och en kvart med att titta på. Var det vad jag fick? Pfft! Jag fick en fantastisk film som handlar om revolution och väpnat motstånd. Det lilla i filmen som kan knytas till gangstergenren är väldigt liten och knappast tillräckligt för att sätta den i gangsterfacket. Eller har jag missat något? – Får man numera kalla alla filmer som innehåller vapen, motstånd och illegala rörelser för gangsterfilmer? Är Les Misérables som jag recenserat tidigare också en gangsterfilm? Okej, nu ska jag sluta raljera.

Mannen bakom filmen heter Rachid Bouchareb och har tidigare gjort ex. London River och Infödd soldat – som Outside the Law är en indirekt uppföljare till. Filmen nominerades till en Oscar för bästa utländska film 2011.

Filmen tar sin början i Algeriet 1925. En familj blir bortkörd från sin mark då den numera tillhör fransk kolonialist och det är sedan främst de tre bröderna Abdelkader (Sami Bouajila) Messaoud (Roschdy Zem) och Saïd (Jamel Debbouze) vi får följa i denna episka film som sträcker sig till 1962.

Den 8 Maj 1945 firar världen Tysklands kapitulering och det skänker ett hopp om frihet även för Algeriet. I staden Sétif där familjen nu bor, ger sig folk ut på gatorna i en fredlig demonstration som slås tillbaka av fransk militär som utan pardon skjuter ned demonstranterna för att sedan ge sig på den allmänna lokalbefolkningen.
Messaoud har gått med i franska armén sedan tidigare och befinner sig inte i Sétif. Abdelkader blir tillfångatagen, Saïd klarar sig undan och är tillsammans med sin gamla mor de enda som blir kvar av familjen.

Tio år senare har Saïd lyckats övertala sin mor att de inte har något kvar i Algeriet och de flyttar till Frankrike där Abdelkader befinner sig fängslad. Som minoritetsbefolkning får de bo i en kåkstad med andra algerier som försörjer sig genom att arbeta på Renaults fabrik. Screw that tycker Saïd som ser möjligheter till ett nytt, mer grandiost liv och försörjer sig till sin mors skam med diverse olagligheter.

Messaoud kommer hem från kriget i Vietnam och brödratrion blir komplett när Abdelkader släpps ur fängelset. Han har under vistelsen fått en plats i FLN – Nationella befrielsefronten. Som kämpar för Algeriets självständighet från Frankrike via gerillakrigföring och han lyckas värva Messaoud till kampen. Screw that tycker Saïd som vill tjäna pengar istället för att engagera sig. Och sedan får vi främst följa Abdelkader och Messaouds försök att värva fler medlemmar, hur de lyckas och blir ett motstånd att räkna med.

Det är roligt att se hur de till en början är riktigt taffliga, de har en idé och en ideologi men vet inte riktigt hur de ska gå tillväga. Senare blir de mer och mer finslipade och i samma takt kallare och brutalare samtidigt som Abdelkader blir allt mer fanatisk.

Det kan inte vara lätt att vara lillebror heller, stackars Saïd som först får utstå sin mors förakt över hur han drar in pengar blir sedan stämplad som förrädare då han vill uppnå sin dröm som boxningsmanager i franska mästerskapet. Och någonstans mitt i allt står Messaoud som en ”voice of reason”.
Det är en bra film. En riktigt bra och engagerande film som är rå och jävlig, helt utan glamour eller försköning. Jag är då absolut inte någon historiker så jag tänker inte ens försöka mig på att kommentera hur pass historiskt korrekt filmen är, jag vet att den har fått motta en del kritik gällande just den punkten men som sagt, jag är inte rätt person att yttra mig om den saken.

Jag bryr mig om alla bröderna som alla har ett djup, ingen av dem är ond eller god, de lever och strävar efter sina personliga övertygelser och sådant ger liv åt en karaktär, dock är det Messaoud som känns mänskligast. Det är han som får agera muskler och livvakt åt Abdelkader, den militärt utbildade mördaren, som ändå har mest att förlora och den som öppnar sig mest rent känslomässigt.

En fantastisk film om revolution, familj och fanatism. Men banne mig inte om gangsters!

INGA KOMMENTARER