Outrage

Takeshi Kitano’s stillsamma yakuzastudie äntligen på dvd!


Yakuzans ledare är mitt i en blodig uppgörelse när vi bjuds in för att få ta del av tungavhuggning, fingerstympning, utpressning och många fler tveksamma aktiviteter i Takeshi Kitano’s senaste härlighet ”Outrage”.

I bästa fall kommer du bara att grimasera i avsky en gång under den här maffiga maffiauppgörelsefilmen från filmskaparen och skådespelaren Kitano. En man med många talanger och ett långt register av roller och filmer bakom sig. Ta en titt på imdb så kommer du med säkerhet känna igen någon av de internationella titlarna samtidigt som aha-upplevelsen också kommer till dig när du (precis som jag) inser att du känner igen Kitano till utseendet också.

Jag har alltid gillat Takeshi’s filmer och placerat honom högt på listan med mina favoriserade japanska regissörer, tillsammans med galningen Miike och den lugnare Fruit Chan. Alla tre har de det ohämmade filmskapandet gemensamt, där de gör precis som de vill och visar det de vill ha sagt utan att smyga runt hörnet med det. De tar vad de har och placerar det främst och mår du lite lätt dåligt när filmen är avslutad så tycker de nog bara att de lyckats.

Kitano’s debutroll i sin egna regi i ”Violent Cop” gör sig påmind i ”Outrage” där liknande miljöer, liknande karaktärer och samma typ av våldsamma upplösningar gärna användes och det är inte den enda liknelsen som kan göras till Kitano’s tidigare filmer, då hans stil finns representerad så pass att det inte går att ta miste på vem som gjort det här. Långa tagningar med våldsamma avslut, våldsamma tagningar med långsamma avslut, till synes äkta dialoger tagna från ”verkligheten” i yakuzans värld och självklart den korrumperade polisen. Allt du förväntar dig av en Kitano-rulle finns att finna och det är som vanligt väldigt snyggt och väldigt bra. Skådespelet är något sånär i överkant från vissa biroller och varje scen är inte en stark och bra scen, överlag så är de bättre scenerna fler – men det finns vissa bitar i ”Outrage” där inte ens Kitano bottnar, som tur är så hittar han ofta fotfästet igen och fortsätter inåt land några meter för att börja om.

Filmen är till en början aningen seg och introduktionen till alla dessa män i kostym kan minst sagt vara lite rörig. Sett till helheten så spelar det inte så stor roll, då de olika lägren i kampen om makten kommer visa sig och förklaras under hela speltiden, jätteroligt är det såklart inte med en förvirrande inledning, men det fungerar. Efter det här så är allt som sker rätt så uppenbart och affärerna fortskrider parallellt med att fler och fler av affärsmännen försvinner i en roande och ibland väldigt oroande herren-på-täppan-kamp.

”Outrage” har redan en uppföljare eller film på samma tema i alla fall i produktion och det ska bli intressant att se vad Kitano kan pressa ur det här ytterligare. Förhoppningsvis blir det något mer än vad ”Outrage” erbjöd, då det inte är en film som håller upp facklan tillräckligt högt för nästa bärare och i en möjlig fortsättnings avseende möjligen är aningen endimensionell. Det är bara att vänta och se.

Jag är inte missnöjd men hade hoppats på mer från Kitano. Tyvärr lever han inte riktigt upp till sin tidigare storhetstid då han gick under namnet ”Beat Takeshi” och bjöd på rundare filmer utan specifika inramningar. ”Outrage” är en fin film helt klart, men aningen upprepande och mer av ett mansdrama än den thrillerinriktade action som jag hoppats på.

INGA KOMMENTARER